CROWDFUNDING

Autora filma Funk Yu potraga za Domijanovom pločom ‘Ulica jorgovana‘ odvela u gradove zemalja bivše Jugoslavije

Franko Dujmić

 /Press
‘Volim tu glazbu koju DJ-evi vrte, pa ovaj film vidim kao neki svoj mali doprinos - jedinim načinom koji znam‘

Funk Yu je prvi dugometražni dokumentarni film Franka Dujmića, ujedno i glavnog protagonista filma, koji donosi inspirativnu i nadasve zabavnu, pomalo nostalgičnu i rasplesanu priču o potrazi za jednom važnom pločom koja nas vodi kroz svijet funka, u zemlje bivše Jugoslavije.

Film je nastajao posljednjih pet godina, a kako bi se napokon završio i bio prikazan publici na platnima i raznim plesnjacima i druženjima, filmska je ekipa pokrenula crowdfunding kampanju koja za cilj ima prikupiti sredstva za dovršetak montaže, licenciranje prava na glazbu za pjesme koje su u filmu, dovršetak kolor-korekcije, dizajn zvuka i miks zvuka, izradu plakata za distribuciju te ostale materijale.

Franko Dujmić je strastveni ljubitelj glazbe i kolekcionar ploča, a u ovom filmu traga za pločom "Ulica jorgovana" Darka Domijana, jednu od popularnijih singlica koju je imalo svako kućanstvo. Uz pomoć lovca na antikvitete, osebujnog Jerka, Franko kreće u potragu za njom. Potraga ga vodi u gradove zemalja bivše Jugoslavije, u kojima upoznaje iskonske diggere, prave ljubitelje vinila, kolekcionare, ljude koji žive glazbu i vole funk. U Podgorici Franko susreće Peđu Radovića, misterioznog YouTubera s najboljim digitalnim repozitorijem jugoslavenske glazbe. U Zagrebu DJ-evi D-Gree i Soulbader razgovaraju s Frankom, dok u Ljubljani svoje znanje i strast s Frankom dijeli DJ kolektiv Tetkine radosti. Iako se Franko ne vidi kao DJ, zaključuje da to mora postati, jer svaki ozbiljni DJ ima ploču za kojom traga. Kao novonastali DJ Franko odlazi u Beograd gdje upoznaje Borka, vlasnika kultnog dućana Yugovinyl, dok ga u Skoplju Tošo Filipovski, živa enciklopedija YU-rocka, šalje dublje u carstvo vinila.

Naposljetku se vraća u Hrvatsku, u Rijeku, kako bi upoznao Dr. Smeđeg Šećera - možda najboljeg tragača za jugoslavenskim zvukovima u regiji. Nakon što mu Šećer otkrije kako se "izliječio" od ploča i identifikacije s materijalnim posjedovanjem, Franko shvaća pravu bit skupljanja ploča. Hoće li Franko uspjeti pronaći ploču koju traži doznat ćemo kada se film završi, a tu filmska ekipa traži pomoć u vidu crowdfunding kampanje. Zauzvrat, između ostaloga, priprema cijeli niz sjajnih pogodnosti.

Zašto crowdfunding kampanja?

"Dojma sam da su crowdfunding kampanje postale standardni način kako završiti film, a nama je potreban taj jedan, mali, dio kako bismo ovo epsko putovanje priveli kraju. Vjerujem da ćemo uspjeti ostvariti zadani cilj jer mi je proces snimanja filma dokazao kako je cijela ta scena koja se vrti oko ploča, plesa i funka itekako živa. Tomu u prilog idu razni plesnjaci i partyji od Ljubljane do Skopja koji su super posjećeni, a vibra je uvijek odlična. Sve u svemu, meni je osobno to jako draga scena, s jako dragim ljudima. Volim tu glazbu koju DJ-evi vrte, pa ovaj film vidim kao neki svoj mali doprinos - jedinim načinom koji znam. Prilično sam loš DJ pa mi nije ostalo drugo, već da doprinesem filmom", ispričao je Franko Dujmić, redatelj i glavni akter filma Funk YU.

image

Funk YU

/Press
image

Funk Yu

/Press

Do podneva, 25. siječnja 2024., svi koji su zaintrigirani temom i već nogom takpaju na zvuk dobrog starog YU funka, mogu posjetiti Ulule stranicu, donirati za ovaj film i za sebe izabrati hrpu tematskih pogodnosti. Osim što će podržati nastajanje filma, i tako postati dio filmske ekipe, imat će sjajnu uspomenu na nešto dobro što su učinili za druge, a i za sebe. Njihovo će ime stajati uz brojna druga u povijesti kinematografije zahvaljujući pomoći u donošenju čarolije pokretnih slika publici te izazivanju smijeha, suza i inspiracije.

image

Funk Yu

/Press

Filmska ekipa koju čine Franko Dujmić, redatelj i glavni protagonist filma, Tamara Babun i Matija Drniković, producenti iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, direktor fotografije Frane Pamić, montažer Danijel Brlas te Lada Bonacci i Aleksandar Arsovski, zaduženi za autorska prava, rješavanje prava na glazbu i arhivski materijal, svima od srca unaprijed zahvaljuju, obećavaju odlične projekcije i puno dobrog audiovizualnog sadržaja te se raduju prvim susretima s publikom.

Film Funk YU financijski su podržali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Crne Gore, RE-ACT, Grad Zagreb, Grad Rijeka i Grad Dubrovnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:11