TRAGIČNA SUDBINA BESMRTNE SLIKE

AUSTRIJSKA MONA LISA Helen Mirren u filmskoj priči o borbi za povrat slavnog Klimtovog djela

 YouTube/Wikipedia
Velika ljepotica, Adele je jedini model koji je pozirao Klimtu dvaput, provocirajući gradske glasine o ljubavnoj aferi

U travnju prošle godine postalo je poznato da će Maria Altmann (rođena Maria Victoria Bloch), židovska izbjeglica iz rodnog Beča tijekom Drugog svjetskog rata, biti glavni lik novog filma redatelja Simona Curtisa.

Jedva dočekani trailer upravo se pojavio. Maria Altmann, koju igra Helen Mirren, vraća se, desetljećima nakon rata u Beč i započinje desetljetnu bitku za povrat umjetnine Gustava Klimta, na kojoj je njena ujna Adele Bloch-Bauer, poznata i kao “austrijska Mona Lisa”.

Nekoliko Klimtovih slika, koje je posjedovao Marijin ujak, češki šećerni magnat, konfiscirali su nacisti u Beču uoči rata.

Provociranje glasina

Maria, koju sada u BBC-ijevom filmu utjelovljuje Helen Mirren, a glume i Katie Holmes i Ryan Reynolds, rodila se u bogatoj obitelji 1916. Odrasla je u luksuzu. Svoj rani život opisuje kao “prekrasan, u kući je svaku večer svirala komorna muzika...” Godine 1937. udala se za Fritza Altmanna.

Odmah nakon aneksije Austrije Gestapo je potražio najbogatije Židove, pa i Altmannove. Uzeli su joj sve - od vjenčanog prstena do dijamantne ogrlice, koja je pripala Goeringovoj ženi.

Velika ljepotica, Adele je jedini model koji je pozirao Klimtu dvaput, provocirajući gradske glasine o ljubavnoj aferi. Ali, nakon Adeline smrti od meningitisa 1925. njezin je suprug objesio slike u sobi koja je cijela bila posvećena sjećanju na nju.

Maria se sjeća posjeta tetki Adele u Elisabethstrasse, gdje je imala salon s najboljim umjetničkim djelima. No, nekad bogataš,Ferdinand je umro u bijedi 1945. Nacisti su koristili njegovu bečku palaču kao sjedište, a nacistički glavešina Reinhard Heydrich prisvojio je Ferdinandov češki dvorac, da bi ga kasnije uzeli komunisti. Marijin muž završio je u Dachau, i ostao je ondje sve dok njegov brat nije poklonio njihov biznis u kašmirskoj industriji nacistima. Pobjegavši iz kućnog pritvora, bez novaca, Maria i Fritz otišli su u Nizozemsku, pa u Liverpool, i 1942. u Kaliforniju. Ferdinand je radio za zračnu idustriju, Maria otvorila butik na Beverly Hillsu. U SAD-u su dobili tri sina i kćer.

Slomljeno srce

Ipak, Maria, kao jedina nasljednica, nikad nije zaboravila što su im nacisti oduzeli. Njenom ocu oduzeli su i Stradivarijev violončelo, koje je dobio od dobroga prijatelja Rotschilda. Nakon dva tjedna je umro. “Od slomljenog srca”, rekla je Maria.

Sudska bitka

Austrijski suci presudili su u Mariinu korist - posljednjih dana koje je slika visila u Belvedereu tisuće Austrijanaca prošlo je da je posljednji put vidi. Zlatna slika ujne prodana je za rekordnih 73 milijuna dolara kozmetičkom mogulu i prijašnjem austrijskom veleposlaniku Ronu Lauderu, za njegovu galeriju. Preostale četiri otete slike, uključujući i drugi Adelin portret, prodane su za 113 milijuna dolara.

Maria je izjavila da nikad nije bila riječ o novcu; prije smrti 2011., rekla je koliko je sretna što je pravda izvršena.

“A nisam vidjela ni kako bi drukčije moglo biti. Oteli su nam ih i držali 68 godina. Bilo je vrijeme da se nešto učini”, ustvrdila je. Na pitanje je li joj žao što ih uzima Austrijancima, rekla je: “Smiješno! Nikad nisu učinili ni najmanji pokušaj da nam kompenziraju gubitak. Samo su ih željeli zadržati...”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:42