NAJKRAĆI DAN

Antologijski kratki filmovi prikazivat će se na zagrebačkim adventskim lokacijama

Film ”Biciklisti” Veljka Popovića

 Ustupio Vlasnik/
U Zagrebu će se 21. prosinca na tri lokacije na otvorenom održati projekcije svjetskih i domaćih kratkometražnih filmova

Platforma Kinoholik.hr organizira projekcije na adventskim lokacijama Europskog trga, Zrinjevca i Cvjetnog trga. Na Europskom trgu projekcije počinju 17. i 18. prosinca, kao zagrijavanje za glavni program koji će se prikazivati na Cvjetnom trgu i Zrinjevcu 21., 22. i 23. prosinca.

Prolaznici će moći pogledati više od 30 svjetskih i domaćih kratkometražnih filmova, podijeljenih u programske cjeline namijenjene djeci i odraslima.

Program Antologija – bezvremeni kratki predstavlja nagrađivane animirane filmove nastale u periodu od 1952. do 1984. godine, a sadrži naslove „Skakanje“ Osamua Tezuke, „Susjede“ Malcoma McLarena, „78 okretaja“ Georgesa Schwizgebela, „Duck Amuck“ Chucka Jonesa i Oscarom nagrađenog „Surogata“ Dušana Vukotića.

Selekcija Obiteljsko blago predstavlja domaću baštinu zlatnih filmskih vremena iz kataloga Zagreb filma, a donosi naslove „Mala seoska priredba“ i „Nek se čuje i naš glas“ Krste Papića, „Druge“ Zorana Tadića te animirani „Don Kihot“ Vlade Kristla.

Program Bila jednom željeznica, kako i ime kaže, donosi filmove vezane uz vlakove. Uz „Ulazak vlaka u stanicu“ braće Lumière, na programu su dokumentarni filmovi „Knin-Zadar“ Melite Vrsaljko i „Specijalni vlakovi“ Krste Papića, zatim igrani film „Putovanje“ Bogdana Žižića, animirani „Putnik 2. klase“ Borivoja Borde Dovnikovića te eksperimentalni „Pravilo broj 5: pomno pratite svog čovjeka“ Mire Manojlovića.

Projekcije u selekciji Izbor publike gledatelje će odvesti u zemlju smijeha. Riječ je o recentnim domaćim uspješnicama, igranim filmovima „Teleport Zovko“ Predraga Ličine i „Mucica“ Alda Tardozzija te animiranim „Biciklistima“ Veljka Popovića i „Noćnom pticom“ Špele Čadež.

Za najmlađe gledatelje spremna su dva programa, organizirana u suradnji s Međunarodnim festivalom animiranog filma Animafest. Djeca uzrasta od 4 godine naviše moći će pogledati program Čarobna prijateljstva koji donosi priče o toplim i neobičnim prijateljstvima koja su ponekad stavljena na kušnju, dok za djecu od 8 godina naviše prikazujemo program Mali zeleni s naslovima koji pružaju duhovit i razigran pristup istraživanju različitih aspekata održivog razvoja i očuvanja prirode. Projekcije su realizirane u suradnji s Animafestom, kao dio aktivnosti Animation Festival Network podržane kroz program MEDIA Kreativne Europe.

Program Najkraći dan organizira platforma zagrebačkih slobodnih ekrana Kinoholik.hr koju koordinira Kulturno informativni centar. Projekt je nastao uz podršku zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, Turističke zajednice grada Zagreba, Ustanove Zagreb film i Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb.

Više informacija o filmovima i detaljni raspored projekcija potražite na stranici Kihoholik.hr.

image
Kinoholik.hr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:11