MEĐUNARODNI FESTIVAL

Animafest: Chris Robinson dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma

Chris Robinson
 Screenshoit: Youtube

Chris Robinson, istaknuti kanadski animacijski kritičar i umjetnički ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma, koja će mu biti uručena na otvorenju Animafesta, 8. lipnja.

Nagradu mu je dodijelilo Vijeće Animafesta, kao jednom od stilski najorginalnijih i najprovokativnijh stručnjaka u povijesti tog područja, koji se proslavio jedinstvenom i eklektičnom časopisnom kolumnom "Svodnik animacije", iz koje je nastala i istoimena knjiga. Kolumna je kasnije preimenovana u "Veselje i prijezir u animaciji".

S Animafesta obrazlažu da taj istraživač i popularizator animacije, podjednako uspješno vladajući različitim metodama i stilovima kritičkog i znanstvenog pristupa, vrlo upješno pokriva širok raspon kanadskih i svjetskih tema u više knjiga.

Među njima su Estonska animacija: između genija i potpune nepismenosti iz 2003., Neopjevani junaci animacije iz 2006., Kanadska animacija: u potrazi za mjestom za događanje iz 2008, Balada o mršavku: u potrazi za Ryanom Larkinom (2008.), Iskopani animatori (2010) i Japanska animacija: vrijeme iz uma (2010).

Kako se dodaje, i dalje ostaje jedan od najpoznatijih animacijskih kritičara i novinara, u tiskovinama i na internetu, pri čemu stalno otkriva nešto novo i daje svježa gledišta na kanonske teme.

Robinson uređuje i glasilo ASIFA-e, a uspješan je i kao umjetnički direktor Festivala animacije u Ottawi.

"Svestran i višestruko nadaren, Robinson se brzo prometnuo u jedan od najvažnijih glasova u proučavanju animacije, pa je ova nagrada zamišljena kao priznanje dosadašnjih postignuća. Poticaja na nova istraživanja Robinson očito ne treba, jer posjeduje iskonsku strast najvećih ljubitelja animiranog filma", ističe se.

S festivala su izvijestili i da su do 1. veljače otvorene prijave na sedmi međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner, za koji pozivaju filmske i medijske znanstvenike da predstave najnovija otkrića s područja animacije.

Skup će se održati od 8. do 10. lipnja, u sklopu 30. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb, s ciljem stvaranja sinergije teorijskog i praktičnog diskursa, kao i razmjene ideja između autora i znanstvenika. Ovogodišnji glavni govornik bit će upravo Chris Robinson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:11