'JUTARNJI SHOW'

ADUT APPLE TV+ U NADOLAZEĆEM STREAMING RATU Glavne zvijezde su Aniston i Witherspoon, a drama se događa u razdoblju pokreta #MeToo i Time’s Up

 Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
 

Ako imate neki od Appleovih proizvoda, razmjerno lako - i za cijenu od pet dolara mjesečno - ulogirat ćete se na Apple TV+, novu streaming platformu koja je poremetila odnose među velikim holivudskim kompanijama i opravdala kovanicu “streaming war”. Apple TV+ nema još bogzna što ponuditi, ali do kraja ove i sljedeće godine bit će tu svega, kako filmova i serija tako i druge vrste zabave.

Zasad im je glavni adut serija “Jutarnji show”. Već sama činjenica da u njoj glavne uloge igraju Jennifer Aniston i Reese Witherspoon bila je dostatna da serija dobije izniman publicitet. Drugo, zanimljiva je bila i premisa da se sve odigrava u razdoblju koje su obilježili ženski pokreti #MeToo i Time’s Up. Nije se baš sve odigravalo glatko, kao predložak je poslužila non-fiction knjiga novinara Briana Steltera “Top of the Morning: Inside the Cutthroat World of Morning TV”, uzbudljiv pokazatelj da se u svijetu jutarnjih emisija stvaraju i slamaju karijere, pa je pravo čudo što se nitko nije dosjetio da se nešto slično napravi i kod nas. Apple je imao veliko povjerenje u takvu temu, odmah je naručio dvije sezone serije od po deset epizoda, no porođajne muke povremeno su ukazivale na katastrofu. Glavne glumice su, dakako, figurirale kao izvršne producentice kako bi imale kontrolu nad gotovim proizvodom, dok je za “showrunnera”, osobu koja drži sve kreativne konce serije, odabran Jay Carson: on je imao puno bolji pedigre u svijetu politike nego televizije, surađivao je, između ostalih, s Billom i Hillary Clinton, pa je brzo došlo do razlaza s ostatkom ekipe. Novi “showrunner” postala je Kerry Ehrin, dvaput nominirana za Emmy za serije “Čudesne godine” i “Svjetla petkom uvečer”, a kontrolirala je i vrlo popularnu seriju “Motel Bates”. Za redateljicu je odabrana Mimi Leder, bliska suradnica Stevena Spielberga.

USA. Reese Witherspoon ,  Jennifer Aniston and Steve Carell in the ©Apple TV new series: The Morning Show (2019) . 
Plot: an inside look at the lives of the people who help America wake up in the morning, exploring the unique challenges faced by the women (and men) who carry out this daily televised ritual, Image: 482229462, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Apple TV+ je s novom serijom krenuo ziheraški i isprva ponudio gledateljima samo prve tri epizode prve sezone. Već na samom početku prve epizode odigra se događaj koji će odrediti i zaplet. “Jutarnji show” utjecajna je emisija koja se emitira s Manhattana, ne samo za ranoranioce nego i za one koji se kasnije bude, a već je godinama vode Alex Levy (Aniston) i Mitch Kessler (Steve Carell). Potonji je maknut doslovno preko noći zbog optužbi nekadašnjih suradnica za seksualno zlostavljanje, što Alex doznaje među posljednjima. Posebno je povrijedi kad joj Mitch otkrije da šefovi emisije žele smijeniti i nju kako bi emisiji osigurali “svježu krv”.

Istodobno, daleko od New Yorka, lokalna reporterka Bradley Jackson (Witherspoon) pokriva rudarski štrajk i zakači se sa sudionikom koji je tu očito da potpiruje nemire, a ne da pomogne rudarima. Njihova je svađa kriomice snimljena i završila na internetu gdje je imala fascinantnu gledanost. Urednici “Jutarnjeg showa” odluče je pozvati kao gosta u emisiju, Alex je sumnjičava prema njoj jer joj se čini da je reporterka znala da je snimaju, ali šef TV mreže Cory Ellison (poznati karakterni glumac Billy Crudup) puno je blagonakloniji i zamoli je da još neko vrijeme ostane s njima.

Alex istodobno vodi odlučnu bitku za svoju novu poziciju. Bez obzira na glasine da joj prijeti otkaz, ona ucjenjuje šefove i urednike odlaskom iz emisije i zahtijeva da joj u ugovor stave klauzulu kojom ima pravo odabrati svog partnera (ili partnericu) na malom ekranu. Cory za to ne želi niti čuti, na svečanom domjenku u Alexinu čast on je posjedne do Bradley, znajući da se njih dvije ne trpe. Kad ne može dobiti ono što hoće, Alex tijekom svog govora ispusti pravu “bombu”: obznani kako je odlučila da joj partnerica u “Jutarnjem showu” bude upravo Bradley.

Sama Bradley je najviše šokirana, svjesna da je Alex to napravila kako bi je ponizila jer njezino je iskustvo u jutarnjim programima golemo, dok mlada žena iz provincije o tome nema pojma. Sve mora primati s oprezom, pogotovo kad joj Alex odabere “prikladnu” garderobu u kojoj izgleda kao seljančica. “Jutarnji show” je, međutim, prevelik pogon da bi Alex kontrolirala sve njegove aspekte, Bradley vrlo brzo dobije svoju osobnu producenticu (Gugu Mbatha-Raw iz hvaljene povijesne drame “Belle” i nagrađivane epizode “San Junipero” serije “Crno zrcalo”) koja joj nastoji u svemu ugoditi i tako napredovati u karijeri, dok ni Cory Ellison nije tako nezadovoljan: ako Bradley uspije i snađe se pred kamerama, eto prilike da se kad-tad riješe nemoguće Alex.

Nekoliko scena posebno je zanimljivo jer pokazuju novu žensku snagu u svijetu show businessa, pa tako Alex drsko ismije upravni odbor TV mreže sastavljen od muškaraca, tvrdeći da je njihovo vrijeme prošlo. Tek da se uspostavi balans, Mitch Kessler u razgovoru sa svojim prijateljem i odvjetnikom ironizira novi ženski pokret i njegova pravila, tvrdeći da više nema razlike između udvaranja i zlostavljanja.

Treća epizoda završava tako što Alex i Bradley trebaju početi svoju prvu zajedničku emisiju. Obje su odjevene u hlače, takva su danas vremena, ali prilično je bezobrazna dosjetka da su dotad namjerno razvlačili scene kako nam ne bi pokazali ni djelić “prave stvari”. Zato i kritike prve tri epizode nisu osobito povoljne, no možda se sve promijeni kad se Alex i Bradley počnu boriti za primat u televizijskom studiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:12