FESTIVALSKI HITOVI

‘Aalto‘ i ‘Kako izgraditi planinu‘ najbolji su filmovi drugog izdanja DA2 Film Festivala

”Aalto”
 Press
Nagrađene filmove međunarodnog filmskog festivala posvećenog dizajnu, umjetnosti i arhitekturi možete pogledati online do 3. studenog

Proglašenjem pobjednika u utorak je završio natjecateljski dio drugog izdanja DA2 – Zagreb Design, Art& Architecture Film Festivala, međunarodnog filmskog festivala posvećenog dizajnu, umjetnosti i arhitekturi.

O najboljim filmovima odlučivao je žiri u sastavu: Feđa Vukić, povjesničar umjetnosti, profesor teorije i povijesti dizajna na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Bojan Hadžihalilović, dizajner i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu te osnivač dizajnerskog studija TRIO i agencije Fabrika-Sarajevo i Matthew Taylor, svestrani američki umjetnik, redatelj filma "Marcel Duchamp: umjetnost mogućeg" iz prošlogodišnje konkurencije DA2 Film Festivala.

Glavnu festivalsku nagradu ISKRA žiri je dodijelio filmu "Aalto" finske redateljice Virpi Suutari.

- Film je izvrstan, rasni dokumentarac koji informativno predstavlja uvid u ključne dionice moderne arhitekture i dizajna. Alvar Aalto je predstavljen upravo kakav je bio - okrenut prirodi kao nadahnuću i autor koji je pokazao što je užitak u kreativnom procesu dizajna, u kojem uvijek postoji i faktor iznenađenja. Film je izrazito inpirativan za znalce i kao za mlade - stoji u objašnjenju žirija.

Posebno priznanje dodijeljeno je danskom filmu "Kako izraditi planinu" u režiji Rikke Selin Fokdal i Kaspara Astrupa Schrödera uz objašnjenje:

- Riječ je o filmu koji ulijeva nadu u ovim teškim vremenima. Veličanstvena posveta ljudskoj genijalnosti i sposobnosti da nešto što je zazorno pretvori u nešto lijepo i korisno. Osim toga film je duhovit, baš kao i sama ideja da se na vrh spalionice otpada postavi skijalište.

image
"Kako izgraditi planinu"
Press

Službena nagrada DA2 Film Festivala, Nagrada ISKRA za najinspirativniji film po ocjeni žirija dodjeljuje se s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn, arhitekturu i umjetnost, razvoja kreativnog stvaralaštva te promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Nagradu, grafiku Interijer u žutom autorice Sanje Rešček, osigurala je Erste banka.

image
Interijer u žutom Sanje Rešček
Press

Ovogodišnja priča DA2 Film Festivala nastavit će se i nakon proglašenja pobjednika uz projekcije nagrađenih filmova koji će na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupni za gledanje sve do 3. studenog.

- Sretni smo što DA2 Film Festival ima svoju vjernu publiku koja nas je s velikim interesom pratila na online platformi i u ovim neobičnim vremenima. Bilo nam je zadovoljstvo predstaviti hrvatske premijere filmova o velikim svjetskim imenima i istovremeno okupiti na ovom projektu mnoge kreativce i profesionalce iz regije i svijeta koji su kroz stručno žiriranje i gostovanja u razgovorima Šta DA? doprinjeli pribižavanju umjetničkih praksi publici. Nadam se da će DA2 i dalje biti platforma koja putem filma ujedinjuje sve umjetnosti i stvara zajednički prostor kreativnog djelovanja - izjavila je Tina Hajon, direktorica i selektorica DA2 Film Festivala.

Sedmodnevno izdanje festivala koji slavi kreativnost pratila je serija zanimljivih razgovora "Šta DA?" u kojima su teme iz filmova publici približili domaći i međunarodni stručnjaci: fotografkinja Sandra Vitaljić, novinar i dokumentarist Robert Tomić Zuber, profesorica povijesti umjetnosti Sanja Cvetnić (FFZG), dizajnerica i umjetnica Sanja Bachrach Krištofić, street art umjetnik Slaven Lunar Kosanović, umjetnica Gaella Gottwald, novinarka i urednica Boba Blašković (Dom i Dizajn i DBlog), manekenka Zvončica Vučković, modni kritičar Nenad Korkut, kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš, kustosica Koraljka Vlajo (MUO), industrijska dizajnerica Silvia Jonjić, arhitekt Marko Brajović te redatelj filma "Povratak kući: Marina Abramović i njezina djeca" Boris Miljković. Emisije Šta DA? pogledajte na Facebook stranici Secret Arts Cinema.

Pokrovitelj glavne festivalske nagrade ISKRA, Erste banka, dugoročno podržava umjetnost i kulturu, između ostalog i kroz dugogodišnji natječaj Erste fragmenti namijenjen mladim umjetnicima do 30 godina. Natječaj Erste fragmenti – u svom početku nazivan Novi fragmenti – tijekom svojih šesnaest izdanja afirmirao se u respektabilnu manifestaciju koja mladim vizualnim umjetnicima i umjetnicama već na samom početku njihovih karijera pruža priliku za afirmaciju posredstvom sudjelovanja na skupnoj izložbi u nekom od prestižnih izlagačkih prostora uz istodobno unovčavanje vlastitih umjetničkih radova.

image
"Povratak kući: Marina Abramović i njezina djeca"
Press

S velikim interesom publika diljem Hrvatske popratila je filmski program DA2 Film Festivala u kojem su premijerno u Hrvatskoj prikazani filmovi "Povratak kući: Marina Abramović i njezina djeca" Borisa Miljkovića, "Ekvilibrij Okude San Miguela" Batiste Miguela, "Bernini o Berniniju" Andrésa Arce Maldonada, "Aalto" Virpi Suutari, "Kako izgraditi planinu" Rikke Selin Fokdal i Kaspara Astrupa Schrödera, "Ljudska utočišta" i "Ratni fotograf" Borisa Bertrama te "Nestanak moje majke" Beniamina Barresea, a razgovore “Šta DA?” na platformi R+ pratilo je više od 8000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 02:15