VELIKA OBLJETNICA

DESET GODINA VIP ZAGREB JAZZ FESTIVALA Proljeće u znaku ženskog jazza

Festival Dražena Kokanovića nanizat će u godinu dana u Zagrebu 15 koncerata
Zagreb, 060314.Konferencijom za novinare u VIP jazz clubu najavljen je 10. VIP Zagreb Jazz Festival, koji pocinje 8. travnja koncertom Cassandre Wilson u Lisinskom.Na fotografiji: Drazen Kokanovic, Dubravka Jusic, Davor Hrvoj.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Jubilarni, 10. VIP Zagreb Jazz Festival unosi veliku promjenu u zagrebački jazz život. Umjesto programa koji je dosad bio zgusnut na tri ili četiri dana, ove će se godine Festival protegnuti na cijelu godinu u kojoj će biti održano čak 15 koncerata.

Velika je to obljetnica Festivala koji je u Zagreb doveo najveća imena jazza, među kojima su bili Ron Carter, Jack DeJohnette, Archie Shepp, Joe Lovano, Wayne Shorter, Chick Corea, Joshua Redman, Ornette Coleman, Roy Haynes, Dave Holland, Brad Mehldau, Sonnie Rollins, Banford Marsalis, Pat Metheny, McCoy Tyner, itd., rekao je Dražen Kokanović na presici u VIP klubu. I naglasio da se Festival podudara sa 15. rođendanom Vipneta u Hrvatskoj, sponzora bez kojeg Festivala ne bi bilo.

Erupcija vulkana

Proljetni dio ovogodišnjeg VIP Zagreb Jazz Festivala predstavit će četiri vrhunske jazz glazbenice.

Festival otvara 8. travnja u dvorani Vatroslava Lisinskog princeza delta bluesa Cassandra Wilson. Nakon što je njen dolazak na zagrebačku Jazzarellu 2010. omela erupcija islandskog vulkana, ova svestrana glazbenica stiže nam u sklopu europske turneje.

Avangardni jazz

Nakon sarajevske pjevačice Almire Medunjanin koja će 15. svibnja predstaviti svoj novi album, 5. lipnja prvi put u Hrvatsku dolazi pijanistica Carla Bley s triom. Avangardni jazz 70-ih i 80-ih godina nezamisliv je bez njezina utjecaja, a predstavit će svoj zadnji, čarobni album “Trios”.

Proljetni dio 10. Zagreb VIP Jazz festivala završit će nastupom Dee Dee Bridgewater 14. lipnja. Američka pjevačica, koja je oduševila prošlih godina u Rovinju, sada će se konačno predstaviti i Zagrebu. Festival se nastavlja najesen, s ništa manje impresivnim nizom vrhunskih izvođača o kojima će tek biti riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:30