Nepoznata povijest

Zatvorenice su na Golom otoku, njih 850, bile prisiljavane kažnjavati i nadzirati jedna drugu

 MMSU
U Rijeci se u MMSU otvara izložba ‘Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete‘ Andreje Kulunčić

Trogodišnji projekt Andreje Kulunčić o ženskoj memoriji traumatične prošlosti političkog logora na Golom otoku predstavlja se velikom izložbom "Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete" u Rijeci od 22. veljače do 20. ožujka.

Izložba koju uz vizualnu umjetnicu Andreju Kulunčić kustoski potpisuju Irena Bekić i Anca Verona Mihuleț dio je istoimenog umjetničko istraživačkog projekta započetog 2019. godine. Suradnice na projektu su feministička antropologinja Renata Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić. Ovim projektom autorica Andreja Kulunčić, kako se navodi, reagira na činjenicu da su u dominantnom povijesnom narativu o političkom logoru Goli otok, kao i u javnom govoru o njemu, u potpunosti potisnute specifičnosti ženskog iskustva traume, pa čak i postojanje ženskog logora u kojemu je od 1950. do 1956. boravilo više od 850 žena osuđenih zbog povezivanja s Informbiroom.

image

Goli otok

MMSU
image

Goli otok

MMSU

Režim u logoru, navodi se dalje u pozivu "sustavno je ugrožavao reproduktivno zdravlje kažnjenica, osjećaj etičke odgovornosti i skrbi za druge te isključivao njihove spolne specifičnosti. Zatvorenice su bile prisiljavane kažnjavati,te nadzirati jedna drugu, što je, uz težak rad, rezultiralo njihovom dubokom traumom i dugogodišnjom šutnjom".

Izložba u Rijeci fokusira se na transformaciju ženskog tijela podvrgnutog ugnjetavanju ili traumi.

image

Goli otok

MMSU
image
MMSU

Važno je napomenuti da su unutar ovoga projekta, 64 godine nakon raspuštanja golootočkog logora, prvi put na lokalitetu ženskog političkog logora postavljene info table o njegovu ustroju i povijesti te je započeto vizualno obilježavanje ženske memorije kao oblik trajnog spomenika.

Otvorenje izložbe u utorak, 22. veljače 2022. zamišljeno je kroz radionički i diskurzivni program. Postav će se moći pogledati od 14 sati, tijekom popodneva od 15 do 16,30 sati održat će se prva radionica izrade figurica od gline 850 žena za 850 žena (namijenjena ženama), u 18 sati okrugli stol "Ženska strana Golog otoka" uz Irenu Bekić, Renatu Jambrešić Kirin, Andreju Kulunčić, Ancu Verona Mihuleț i Dubravku Stijačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:34