Gotova priča

Zaposlenici MGZ-a upozorili na propuste u izboru novog ravnatelja pa im Grad zabranio izjave

Zagreb, 041018.
Muzej grada Zagreba.

 CROPIX
U Gradu Zagrebu, pak, ne žele komentirati slučaj "dok natječaj ne završi". Sporan je bio izbor Ive Prosoli Stojkovske iz BLOK-a

Nakon što je jutros objavljeno obraćanje javnosti zaposlenika Muzeja Grada Zagreba u kojem "upozoravaju na legalno suspektne odluke vanjskih članova upravnog vijeća MGZ-a" vezane za izbor novog ravnatelja ili ravnateljice te institucije, zaposlenici muzeja nam kažu, a potvrđuje njihova služba za odnose s javnošću, da su iz Grada Zagreba dobili uredbu po kojoj ne smiju govoriti za medije bez odobrenja Grada Zagreba.

U Gradu Zagrebu, pak, ne žele komentirati slučaj "dok natječaj ne završi".

Podsjetimo, na sjednici Upravnog vijeća održanoj 29. listopada 2021. godine, Iva Prosoli Stojkovska (zaposlenica MGZ-a do 2018.), Tvrtko Jakovina i Maroje Mrduljaš – osobe imenovane od strane Osnivača, a koje imaju većinu u Upravnom vijeću Muzeja grada Zagreba – između šest prijavljenih kandidata, odlučili su Gradonačelniku predložiti imenovanje kandidatkinje Ane Kutleša, zaposlenice u udruzi Lokalna baza za osvježenje kulture BLOK.

Dva člana Upravnog vijeća koji predstavljaju zaposlenike Muzeja grada Zagreba, Boris Mašić i Miljenko Gregl, svoje glasove dali su kandidatkinji dr. sc. Zvjezdani Antoš, muzejskoj savjetnici.

Iva Prosoli Stojkovska, Tvrtko Jakovina i Maroje Mrduljaš podržali su Anu Kutleša unatoč opetovanom upozorenju predstavnika Stručnog vijeća i predstavnika svih radnika Muzeja u Upravnom vijeću da postoji stručniji kandidat.

Nakon spomenute sjednice Upravnog vijeća, jedan od članova Upravnog vijeća utvrdio je da kandidatkinja Ana Kutleša ne zadovoljava uvjetima Natječaja, jer priloženim dokumentom nije dokazala da ima najmanje 5 godina rada u muzeju ili najmanje 10 godina rada u kulturi, znanosti ili obrazovanju, što je navedeno i u Zakonu o muzejima te Statutu Muzeja grada Zagreba.

Navedeno nedvojbeno znači da kandidatkinja ne zadovoljava formalne uvjete iz Natječaja te da se ne smatra adekvatnom kandidatom/kandidatkinjom u povodu Natječaja. Nakon što su obaviješteni o previdu koji se dogodio prilikom pregleda prijava na Natječaj te o nevažećoj prijavi kandidatkinje Ane Kutleša, vanjski članovi Upravnog vijeća nisu sazvali hitnu sjednicu Vijeća i poništili izbor toga kandidata te predložili drugog, već su s tri glasa prihvatili naknadnu dostavu dokumentacije kandidatkinje Ane Kutleša, iako je u tekstu Natječaja, koji je 13. rujna ove godine potpisala sama predsjednica Upravnog vijeća, Iva Prosoli Stojkovska, navedeno: "Nepotpune i nepravodobne prijave neće se razmatrati... Osoba koja ne podnese pravovremenu i potpunu prijavu... ne smatra se kandidatom/kandidatkinjom..." stoji među ostalim u pismu.

ISPRAVAK ČLANAKA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:13