Kriminal u muzeju

Zaposlenica MUO-a u Zagrebu prijavljena zbog pronevjere više stotina tisuća eura!

 Vanesa Pandzic/Cropix
Ova gradska uprava ima nultu stopu tolerancije na nepravilnosti i korupciju

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je u utorak da je protiv zaposlenice Muzeja za umjetnost i obrt podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje u pronevjeru više tisuća eura gradskog novca.

“Novi ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić je policiji podnio kaznenu prijavu protiv zaposlenice muzeja zbog osnovane sumnje u pronevjeru više stotina tisuća eura gradskog novca”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da se radi o osnovanoj sumnji te da je kaznena prijava podnesena prošlog petka.

“Ravnatelj je, uz kaznenu prijavu, pokrenuo i postupak otkaza. (...) Sada je to u rukama policije i drugih državnih tijela, pa ćemo vidjeti kako će se ta stvar razvijati. U svakom slučaju, to je za svaku osudu, nećemo to tolerirati i inzistiramo da svi ravnatelji ustanova odmah djeluju kada takve stvari uoče i podnose kaznene prijave”, poručio je gradonačelnik ne navodeći više detalja.

Neslužbeno smo, od djelatnika muzeja, saznali da je situacija jako delikatna, te da za sada ne smiju izlaziti s imenima u javnost.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić rekao je Hini da se pronevjera zbog koje je podnio kaznenu prijavu protiv zaposlenice muzeja događala već neko vrijeme, no nema sve detalje jer je istraga u tijeku, ali je potvrdio da nije riječ o europskim fondovima.

"Kriminal bilo kakve vrste ne možemo prihvatiti i tolerirati", rekao je Mihelić.

"Ovdje je riječ pronevjeri velike, velike svote novca, nije neka sitna pronevjera, nego ozbiljan kriminal", istaknuo je.

Dodao je da se pronevjera događala već neko vrijeme, no kako se sve još istražuje te da ni sami ne znaju detalje.

Mihelić kaže da mu je bilo važno da se sazna što se događa, jer vjeruju da treba biti otvoren prema javnosti, a kako iz Muzeja redovito obavještavaju o svojim uspjesima i kvaliteti muzejskih programa, postoji obveza da izvijeste i kada nemaju tako lijepe vijesti.

"Nema skrivanja i muljanja, netko je muljao i želim da snosi posljedice za to, no nesretno je što će posljedice snositi sam muzej. Na nama je da napravimo sve što možemo da tu štetu umanjimo a po mogućnosti i vratimo ta sredstva", ustvrdio je.

Odgovarajući na pitanja medija o sigurnosti građana na ulicama, nakon što se nedavno u centru grada urušila građevinska skela postavljena na zgradi MUP-a u Petrinjskoj ulici, a jučer urušio zid kuće na Maksimiru, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet poručio je da to nije u nadležnosti grada.

“Ove akcidentne situacije koje spominjete izlaze izvan okvira onoga što bi grad mogao kontrolirati”, istaknuo je Korlaet.

Pojasnio je da je sigurnost postavljenih skela u gradu, kojih ima puno zbog obnove zgrada od potresa, u odgovornosti projektanata skela, zatim izvođača i nadzornih inženjera, koje onda nadzire građevinska inspekcija. Istaknuo je i da grad ima “dobru komunikaciju” s inspekcijom.

“Gradi se puno, puno zgrada je u obnovi, činjenica jest (...) da ova tri dionika trebaju poraditi na sigurnosti. Apeliram na projektante, izvođače i nadzorne inženjere da rade svoj posao kako treba”, rekao je Korlaet.

Tomašević i zamjenici u utorak su bili na Savici, kako bi obilježili okruglu brojku od pet tisuća stabala kojih su ove godine posađeni u gradu u sklopu jesensko-zimske akcije ozelenjivanja Zagreba.

Tomašević je najavio da ozelenjivanje grada ide dalje, te da se očekuje da će se ove godine zasaditi planiranih ukupno 8 tisuća stabala. Podsjetio je i kako će korištenje žičare Sljeme biti besplatno za korisnike od 17. do 25. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:14