ČUDO SECESIJE

Zagreb ne zna što će s Namom, a pogledajte što radi Rijeka: ‘Najam? 3000 eura! 2 eura po kvadratu...‘

Rijeka, 230124.
Zgrada bivse Name na Korzu.

 /Cropix
Prostor robne kuće Grad je u više navrata neuspješno pokušavao dati u zakup

Prostor stare NAMA-e na riječkom Korzu, odnosno robne kuće Karolina Riječka, kako se zvao posljednjih desetljeća, konačno dobiva nove stanare, i s njima i novu namjenu -umjesto odjeće, od travnja ove godine ovdje će se prodavati knjige. Naime, Grad Rijeka dao je taj prostor, ukupne površine 1200 kvadrata, u zakup knjižari V.B.Z., koja se jedina prijavila na natječaj, i to po cijeni od 2,56 eura po četvornom metru, što znači da će mjesečni najam plaćati nešto više od 3000 eura. Ugovor je potvrđen kod javnog bilježnika 10. siječnja, a V.B.Z. bi s obavljanjem djelatnosti trebao početi u travnju.

NAMA (Narodni magazin) u socijalizmu, odnosno kasnije Karolina Riječka, bila je smještena na dva kata, na adresi Korzo 9 i 11, u impozantnoj zgradi koja je nekada bila hotel, a nakon što se iz nje iselio H&M kao posljednji od zakupaca, prostor je dvije godine bio prazan i povremeno je služio za izložbe, poput "Upoznajmo Frankopane" ili lanjske kontroverzne o Coco Chanel ("Mi.Ona.Coco"), gdje ga je gradonačelnik Marko Filipović dodijelio Ivi Piglić, kako se pisalo u medijima, bez natječaja i naknade.

Bit će to treća, ujedno i najveća V.B.Z.-ova knjižara u Rijeci (jedna je u zgradi pored Filodrammatice, također na Korzu, a druga u Palači šećera, odnosno Muzeju grada Rijeke u art kvartu Benčić). Glavni urednik V.B.Z.-a Drago Glamuzina otkrio nam je kako je njihova namjera da prostor bivše robne kuće pretvore, ne samo u knjižaru, već u kulturni centar u kojem će se održavati promocije knjiga, okrugli stolovi, književne i glazbene večeri te slični sadržaji.

- S obzirom na to da se radi o vrlo velikom prostoru, u kojem ima mjesta i za knjige i za različite vrste kulturnih događaja, želja nam je da buduća knjižara postane mjesto druženja i susreta. Bit će to knjižara u kojoj će se na jednom mjestu moći pronaći svi naslovi, domaći i strani, objavljeni na hrvatskom jeziku - rekao nam je Glamuzina.

Također, rekao je da su radovi na preuređenju već počeli, a otkrio nam je i kako će druga V.B.Z.-ova knjižara na Korzu, kada se otvori ova u staroj NAMA-i, postati specijalizirana knjižara, najvjerojatnije s literaturom na stranim jezicima.

Inače, na prva dva kata ugrade na Korzu, na kojima će uskoro biti knjižara, više od stoljeća prodavala se odjeća. U zgradi koja se danas koristi kao sjedište Primorsko-goranske županije nekada je bio hotel Royal, a njenu je izgradnju naručio Francesco Rauschel od arhitekta Emilija Ambrosinija. On je projektirao jedno od najslikovitijih riječkih secesijskih pročelja, a zgrada je, nastala nadogradnjom i preoblikovanjem jedne manje kuće na istom mjestu, otvorena 2. listopada 1907. o čemu su tadašnje novine pisale kao o važnom gradskom događaju.

Vlasnik zgrade Francesco Rauschel bio je trgovac tkaninama, tako da je na strani Korza (županija ima ulaz na drugoj strani, u Adamićevoj ulici) otvorio vlastitu trgovinu. Kasnije ga je iznajmio trgovcima tekstilnog asortimana, braći Papetti, tako da je od onda bio u domeni djelatnosti prodaje tekstila i tekstilnih proizvoda.

Arhitekt Emilio Ambrosini, školovan u Visokoj tehničkoj školi u Grazu, vrlo je rano pao pod utjecaj umjetničkih trendova koji su stizali iz Beča početkom 20. stoljeća, tako da je, na određeni način, on bio vjesnik novog arhitektonskog stila u izgradnji Rijeke. Rauschel je svojim hotelskim zdanjem istaknuti ljepotu i širinu središnjega riječkog šetališta, a Ambrosini je za njega osmislio pročelje koje se odlikuje nizom otvorenih balkona s polukružnim lođama, kovanih balkonskih ograda i pregrada s motivima cvijeća i meandara te reljefnim ukrasima u obliku vijenaca s motivom kestenova lišća.

Prostor robne kuće Grad je u više navrata neuspješno pokušavao dati u zakup, a kada je promijenjen koncept, s cijenom prilagođenom kulturnoj djelatnosti, javila se knjižara koja će, kada bude otvorena, imati jedan od najljepših izloga na Korzu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:29