Nikola Vudrag

Usred ničeg, na 60 tisuća četvornih metara, napravili smo najveći art centar u zemlji

 Zeljko Hajdinjak/Cropix
Poznati kipar u jednoj je bivšoj tvornici na "varaždinskom Manhattanu" osmislio koncept umjetničkih ateljea i galerije

Nikola Vudrag, kipar koji slovi za trenutno našu najveću kiparsku zvijezdu, čiji se radovi u kolekcijama po cijelom svijetu, od SAD-a do Rusije, i zastupaju ga ugledne pariške galerije, u svom je rodnom Varaždinu napravio pravu umjetničku koloniju smještenu na, kako ga zovu, "varaždinskom Manhattanu". Na otoku između dravskog kanala i starog toka rijeke Vudrag je okupio svoje prijatelje - kipare, slikare, dizajnere - u jednoj napuštenoj tvornici. Ovih je dana Vudragov art centar, koji nosi naziv RezervArt, dobio i vlastitu galeriju nazvanu Artiljerija. Galerija se otvorila u petak izložbom radova Borisa Demura "Spirala je rođena". No Vudrag tu ne staje. Ima velike planove u svojoj namjeri da Varaždin pretvori u novo umjetničko središte, a naše umjetnike plasira u inozemstvo na tragu svog vlastitog uspjeha.

image
RezervArt smješten je na otoku na Dravi popularno zvanom "varaždinski Manhattan"

Kultura i turizam

"Centar se zove RezervArt, Hrvatska udruga za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva. Cilj udruge je okupljati regionalne umjetnike i ako su potencijal slati ih u inozemstvo kroz naša poznanstva i galerije s kojima radimo te isto tako dovoditi inozemne umjetnike nama ovdje, za razvoj lokalnog i regionalnog turizma, kulture i svega što ima veze s artom", objašnjava Vudrag svoju ideju ovog jedinstvenog mjesta u kojem radne prostore ima sedmero umjetnika - uz Vudraga to su Paula Banić, predsjednica Udruge RezervArt, kiparica koja izrađuje nakit od plemenitih kovina, Željko Tkalec, graditelj gitara, Ivan Mladenović, profesor na dvije škole likovnog odgoja i klesar u kamenu, Tajana Berga, keramičarka, Marin Kramarić, dizajner i krajobrazni arhitekt, i Matija Orešković, profesor na građevini.

Vudragov atelje jedan je od nekoliko smještenih u nekadašnjim tvorničkima halama. Već na samom ulazu, na fasadi, jedan je od njegovih prepoznatljivih radova, lice od betonske ljuske koje dočekuje posjetitelje, a prvo što pada u uči u samom ateljeu svakako je model automobila iz filma "Mad Max" koji kipar, kako otkriva, već petnaest godina slaže s prijateljem. "Ostala je samo šminka, finiš. Mislim da nema bolje reklame."

image
Nikola Vudrag u svom ateljeu u sklopu umjetničkog centra drži model automobila iz filma Mad Max

Primjećujemo i biste Brešana, Tuđmana i još nekih poznatih ličnosti čije je portrete Vudrag radio po narudžbi, a tu je i jedna glava, mrežasta skulptura od željeza. Trenutno zajedno sa svojom pariškom galeristicom počinje suradnju s novom galerijom, jednom od najstarijih u Francuskoj, Bartuox, priča Vudrag dok obilazimo prostore. I oko same zgrade izložio je neke od svojih skulptura, davši cijeIom kompleksu svojevrsni osobni štih - poput "bambija", kerinejske košute, jednog od radova od čelika iz serije "Hercules zadataka", koju će izložiti s ostalim radovima, njih dvanaest, iduće godine u Zagrebu na raznim lokacijama.

Složna ekipa

O tome kako sve skupa funkcionira s ostalim "stanarima" umjetničkog centra Vudrag kaže kako su oni zapravo jedna ekipa koja međusobno surađuje. "Svatko ima neki svoj dio programa u sklopu RezervArta, ali je sve je napravljeno tako da nitko nikome nije konkurencija i da možemo surađivati. Meni je najveći cilj bio prvo pokazati da se jedna umjetnička udruga koja dijeli radni prostor može u zajedništvu uzdići. Da svatko u jednoj grupi ljudi može pokazati svoje talente i da zajednički možemo napraviti puno veće stvari nego što bismo to sami mogli. Ako već netko uspije negdje s nekom karijerom može pružati drugima priliku da idu već utabanim stazama, a ne da moraju tražiti put u mraku i prolaziti svu kalvariju koju smo Paula i ja prolazili u zadnjih petnaest godina. To je cilj cijele te udruge i kompleksa, a onda svatko posebno radi na svojim karijerama. Svatko ima priliku da se pokaže u svojoj struci."

A sve je krenulo, kaže, prije osam mjeseci kada je došao na razgovor za jedan posao, u varaždinsko komunalno poduzeće VARKOM. "Kad me direktor Željko Bunić pitao da li sam još u Zagrebu, rekao sam da imam nekih tridesetak kvadrata radione i malo dvorište te sam napomenuo da je jako teško naći atelje po mojim uvjetima jer mi treba doslovno tvornica usred šume. Kad je to čuo, pozvao me da idem s njim pogledati jedan prostor. Došli smo u Dravsku park šumu, na ovaj otok izvan Varaždina i na 60 tisuća kvadratnih metara ugledali tvornicu usred ničega. Nisam mogao vjerovati. To je bilo baš ono što sam tražio. Poslao sam odmah pismo namjere. No, nakon što sam se uselio, razmišljao sam dalje, kako taj prostor oplemeniti. Bio je to kao neki sistem šoping centra, ja sam došao prvi, unajmio većinu, a zatim prepuštao prostore drugima. Svi plaćamo najam VARKOM-u, nama je dobro jer smo ovdje izolirani i posvećeni smo svom radu, a i njima, zgrada više ne propada.

"Vudragova ekipa popunila je tako sve prostore. "Ovdje imamo ljude koji se bave raznim umjetničkim djelatnostima, od vizuala, ručne izrade, do 3D tehnologije, sve smo pokrili. Da doslovno netko želi park skulptura, mi ovdje imamo sve da to i realiziramo."

Artiljerija

Da li mogu to financijski izdržati? "Apsolutno. Svi mi živimo od umjetnosti, pogotovo ja. Doveo sam ljude za koje znam da to mogu", odgovara Vudrag.

Od prije par dana ovdje djeluje i galerija koja je multifunkcionalna. Planiraju u njoj raditi izložbe, ali i druga događanja, privatna i javna. "Galerija se zove Artiljerija jer smo naoružani umjetnošću. Imamo tešku artiljeriju - pokojne umjetnike i laku artiljeriju - živuće. To nam je jedina selekcija koju imamo. Počeli smo s Demurom, izložbom koja je suradnja s Likovnim centrom Grada Zagreba, zbog spirala i te neke poveznice s barokom, a nastavit ćemo s Buntakom i drugima."

image
Izložbom Borisa Demura otvorena je galerija Artiljerija u sklopu umjetničkog centra RezervArt
Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Prostor galerije zamišljen je, dodaje Vudrag, više za vanjske umjetnike, dok će oni koji su dio RezervArta u vrijeme kada se ne otvaraju izložbe ovdje imati showroom gdje će sve biti na prodaju po sistemu kupi i nosi. "Cijeli sadržaj ovdje traje sat i pol. Kad netko dođe, prvo uđe u rakijarnicu, prostoriju s kotlom, laboratorijem i našim proizvodima. Nakon pića dobrodošlice ide se u galeriju gdje se može kupiti sve što je izloženo. Centar će imati i dvije terase, na jednoj će biti ljetno kino. Slijedi moj atelje, te kroz 3D sektor ide se u druge ateljee, zatim u dio zamišljen za razne radionice, koje ostvarujemo u suradnji s Čistoćom - da stvari, poput pločica ili stakla, ne bacamo nego da ih recikliramo, stvaramo od njih na primjer mozaik ili neke druge umjetničke predmete. U sklopu centra, na katu su i prostori za predavanja."

Ona s Čistoćom nije jedina suradnja, navodi Vudrag. "Radimo i s Varaždinskom Građanskom Gardom koja ima impresivnu povijest. Svima je to nepojmljivo, ali sve je to jedna disciplina s motom da umjetnik ne služi umjetnosti nego je on u službi umjetnosti kao što je vojnik u službi države."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:41