KAKVO OTKRIĆE!

Ušla je u antikvarijat i među hrpom postera našla sliku koju je kupila za 4 dolara. Sada je čeka basnoslovna lova...

”Ramona”, Newell Convers Wyeth, Ilustrativna fotografija

 /Profimedia/ Bonhams Skinner
Procjenjuje se da će slika koja je koštala četiri dolara na aukciji koja bi se trebala održati u rujnu možda mogla postići cijenu od 250 tisuća dolara

Kada je zaljubljenica u starine 2017. godine u trgovini u kojoj se mogu naći razne drangulije za četiri dolara kupila sliku za koju je posumnjala da je djelo poznatog američkog ilustratora i slikara Newella Conversa Wyetha, našalila se da je moguće da je zaista kupila djelo velikog majstora i patrijarha obitelji Wyeth koja iznjedrila poznate slikare Andrewa i Jamieja Wyetham piše CNN.

Šala je ispala istina i sad se procjenjuje da će slika koja ju je koštala četiri dolara na aukciji koja bi se trebala održati u rujnu možda mogla postići cijenu od 250 tisuća dolara.

Prema stručnjacima aukcijske kuće Bonhams Skinner, žena je sliku N. C. Wyetha kupila u trgovini u Manchesteru u američkoj saveznoj državi New Hampshire dok je tražila okvire. Wyethova je slika bila naslonjena na zid zajedno s oštećenim posterima i grafikama.

Zaljubljenica u starine nakon kupovine nije uspjela doznati ništa o slici te ju je nakon što ju je nekoliko godina držala na zidu spavaće sobe spremila u ostavu.

image

"Ramona", Newell Convers Wyeth

Bonhams Skinner/

Žena je sliku ponovno otkrila u svibnju ove godine i objavila je u Facebook grupi "Stvari pronađene u zidovima" koja je posvećena pričama o stvarima koje su ljudi pronašli u zidovima, dvorištima i napuštenim kućama. Zahvaljujući komentarima koje je dobila, ubrzo je stupila u kontakt s bivšom kustosicom Lauren Lewis. Ona je dugo radila s djelima Wyethovih. "Iako se vidi da je slika na par mjesta ogrebana i prljava, zapravo je u izvrsnom stanju, pogotovo jer nitko od nas ne zna što je prošla na svome životnom putu koji je trajao više od 80 godina", rekla je Lewis.

Wyeth je često radio omote za književne časopise i romane. Slika koja će se u rujnu naći na aukciji jedna je od četiri koje je napravio za obnovljeno izdanje knjige "Ramona" Helen Hunt Jackson. "Ramona" je prvotno izašla 1884., a obnovljena je 1939. godine. Wyeth je tim povodom naslikao protagonisticu knjige i njezinu stariju udomiteljicu. Na slice se iza njih dvije nalazi religijska figura.

Pored slike koja je kupljena u Manchesteru u New Hampshireu, do sada je pronađena još samo jedna od četiri slike koje je Wyeth napravio za obnovljeno izdanje "Ramone".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:14