‘GRAD U MALOM‘

Upravo je otvoren jedan od najljepših vrtića u Hrvatskoj, koštao je više od 4 milijuna eura

Vrtiić Zrno, Ivanja-Reka
 

 Damir Krajac/Cropix
Poznat projekt Davora Matekovića je Hiža kod Kumrovca, a ovaj vrtić ima nešto slično...

Ivanja Reka dobila je atraktivan novi dječji vrtić - Zrno, za pet odgojnih skupina sa stotinjak djece. Ističe se posebnom arhitekturom.

Dogradonačelnika Zagreba Luku Korlaeta pitali smo tko je autor suvremenog projekta koji je nedavno svečano otvoren, odgovorio je:

- Davor Mateković, studio Proarh.

image
Studio Proarh/
image
Damir Krajac/Cropix

Kamen temeljac za gradnju objekta veličine 1732 kvadrata postavljen je 2022. godine.

Zanimalo nas je što je bila inspiracija arhitektu Matekoviću.

- Topografija samog naselja koja nije jasnog urbanizma, koje ima kose krovove, kuće stoje bez reda, krovovi su prekriveni crijepom... Osnova je lokalni oblik kuća, njihov smjer postavljanja u ulicama i onda su ti volumeni multiplicirani - kratko je komentirao.

image


Damir Krajac/Cropix

Projekt za ovaj suvremeni vrtić odabran je još 2017. godine. Na otvorenju je o unutrašnjosti objekta govorio dogradonačelnik Korlaet, koji je i sam arhitekt:

– Oblikovan je s nizom zakutaka u kojima se djeca mogu okupljati i družiti. Vrtiće je kao gradu u malom, u smislu komunikacije, ima centralni trg za vrtićke priredbe, a po potrebi može se koristiti i za druge svrhe - kazao je.

image

Tijekom gradnje

Grad Zagreb/

Vrijednost radova i opremanja je 4,4 milijuna eura, a investitor je Grad Zagreb, te je financiran iz gradskog proračuna.

Studio Proarh, autor je mnogih realiziranih projekata u Zagrebu, od kojih su poznatiji osnovna škola na Vrbanima, neboder od MORH-a u Ilici, te stambeni projekt u Petrinjskoj ulici. Svjetski poznat projekt D. Matekovića je Hiža kod Kumrovca, a upravo ovaj vrtić ima nešto slično...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 14:41