Odlazak velikanke

Umrla je Marija Ujević, najvažnija hrvatska kiparica, autorica Krleže na Gvozdu i spomenika Šenoi u Vlaškoj

Marija Ujević Galetović

 Tomislav Kristo/Cropix
Osim kiparstvom, bavila se i slikarstvom, za što je često bila nagrađivana. Imala je i Park skuptura na Silbi, gdje je provodila ljeta

Nakon težeg moždanog udara, u devedesetoj godini života, preminula je Marija Ujević Galetović, najveća hrvatska kiparica, autorica među ostalim Krležina kipa na Gvodzu, i Augusta Šenoe u Vlaškoj. Stvarala je u ateljeu na Črnomercu, živjela u stanu tik do Dolca. Njezina je i skulptura Trkač na Savskom nasipu, te Mate Parlova u Puli. Na Silbi, gdje je provodila ljeta, imala je i vlastiti Park skulptura.

Sahranit će ju,uz njezina supruga u grobnici na Braču, sama je oblikovala spomenik, a ispraćaj će biti u Zagrebu.

Rođena je 20. listopada 1933, dolazi iz obitelji profesora, otac Mate Ujević bio je profesor, leksikograf, pokretač Hrvatske enciklopedije, a majka je također bila profesorica. Osnovnu i srednju školu pohađala je u Zagrebu. 1953. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti - kiparski odsjek, te 1958. diplomira u klasi profesora Frana Kršinića. Naknadno gledajući, dosta se brzo odmaknula od njegova rukopisa. Poslije studija usavršavala se na londonskoj Central School of Art. Od 1987. godine djelatnica je ALU-a, a status redovne profesorice dobila je 1995. godine. Od 1998. redovita je članica HAZU-a. Osim kiparstvom, bavila se i slikarstvom, za što je često bila nagrađivana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 05:37