KONKRETNA APSTRAKCIJA

UMIROVLJENI 'BOG' GITARE U NOVOM POSLU Eric Clapton prodaje Richterovu sliku vrijednu 20 milijuna dolara

 Getty
Clapton je već 2012. i 2013. prodao preostala dva Richterova djela iz svoje kolekcije za ukupno 55,2 milijuna dolara

Slavni rock gitarist Eric Clapton kojeg su nekoć zbog njegovog sviračkog umijeća fanovi čak prozvali Bogom, odlučio je podebljati svoj bankovni račun prodajom apstraktne slike njemačkog umjetnika Gerharda Richtera.

Clapton je na dražbi 2001. kupio seriju od tri monumentalne dvometarske slike za 3,4 milijuna dolara. Clapton je već 2012. i 2013. prodao preostala dva Richterova djela iz svoje kolekcije za ukupno 55,2 milijuna dolara. Ukoliko preostalo Richterovo djelo, Abstraktes Bild 809-2, dosegne procijenjenih 20 milijuna dolara na dražbi u kući Christie's u New Yorku 15. studenog, 84-godišnji Clapton bi na ovim slikama ukupno mogao zaraditi 20 puta više nego što je prvotno platio. Više nego odličan povrat od uloženog kapitala u 15 godina!

An employee views
REUTERS
'Abstraktes Bild' Gerharda Richtera

Dugo razdoblje frenetičnog kupovanja dovelo je do rekordnih cijena na tržištu umjetnina, koje se sada pomalo ispuhuje, pa stručnjaci s velikom pozornošću iščekuju kako će proći ova dražba. Naime, potražnja za Richterovim apstraktnim slikama u određenoj mjeri je opala jer su vodeći ljubitelji Richterovih djela već popunili svoje kolekcije.

Tako je i Clapton prvu sliku prodao 2012. za 34,2 milijuna dolara, dok je druga godinu dana kasnije otišla za znatno manju svotu od 20,8 milijuna dolara.

Legendarni roker 2014. objavio je da nakon 50 godina neće više nastupati na turnejama, a ove je godine otkrio da zbog periferalne neuropatije trpi velike bolove što mu zadaje muke pri sviranju gitare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:53