AFERA U NEW YORKU

ULIČNI SLIKAR Olakšali kolekcionare za 33 milijuna dolara

 Matt Cardy / Getty
Među krivotvorenim slikama su djela slavnih modernih umjetnika, kao što su Mark Rothko, Robert Motherwell i Jackson Pollock

Tržište umjetnina u New Yorku ovih je dana potresla velika afera u kojoj su trojica umjetnica i trgovaca optužena za prijevaru ukupno tešku 33 milijuna dolara. Među krivotvorenim slikama su djela slavnih modernih umjetnika, kao što su Mark Rothko, Richard Diebenkorn, Robert Motherwell, Willem de Kooning i Jackson Pollock.

Na meti FBI-a je 75-godišnji ulični slikar Pei Shen Qian koji je navodno naslikao krivotvorine, lagao detektivima u istrazi i, vjeruje se, pobjegao u rodnu Kinu. Preostala dvojica osumnjičenih za prodaju krivotvorenih slika su braća Jesus Angel Bergantinos Diaz i Jose Carlos Bergantinos Diaz, koji su uhićeni prošlog tjedna u Španjolskoj, gdje su prali novac zarađen na prodaji krivotvorina. Uz njih je u prevari sudjelovala i njujorška dilerica umjetnina Glafira Rosales, koja je već ranije priznala krivnju.

Njihov poduhvat započeo je još ranih 90-ih i trajao je sve do ljeta 2009. godine. Jose Carlos bi kupovao platna sa starim slikama na 'buvljaku', dok je novija platna kapao vrećicama čaja, te bi ih predavao Peiu, kojeg je upoznao u Manhattanu, gdje je Kinez na ulici slikao i prodavao svoje slike. Pei bi na takvim platnima naslikao krivotvorine, koje su zatim prodavali svojim žrtvama za desetke milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 01:19