PRVI KRIPTO RAT

Ukrajina prikupila 40 milijuna dolara u kriptodonacijama: 7 milijuna dolara donijeli NFT-ovi

NFT s prikazom ukrajinske zastave

 NFT
Umjetnica iz New Yorka ruskog podrijetla na aukciji prodaje rad pod nazivom "НЕТ ВОЙНЕ" (Ne ratu)

Ukrajina je do sada prikupila oko 40 milijuna dolara u kriptodonacijama, od čega su čak 7 milijuna dolara donijeli NFT-ovi, slijedom poziva ukrajinske vlade putem Twittera, piše The Art Newspaper. The Washington Post, pak, izvještava da je ruska invazija na Ukrajinu postala i prvi kriptorat na svijetu. U utorak je prodan NFT ukrajinske zastave grupi donatora za 2250 ETH-a (6,75 milijuna dolara). Zastavu je na aukciji prodao Ukraine DAO, koji je 24. veljače suosnovala ruska članica Pussy Riota Nadya Tolokonnikova, a prihod se donira humanitarnoj organizaciji "Come Back Alive", koja će civilima i ukrajinskoj vojsci dijeliti hranu i medicinske potrepštine.

Kako ističu na njihovoj službenoj stranici, Ukraine DAO najveći je doprinos u kriptovaluti ukrajinskim ratnim naporima do sada. Ideja za formiranje Ukraine DAO-a (UD) nastala je ubrzo nakon što je Putin započeo rat u Ukrajini 24. veljače. "Nadya iz Pussy Riota, Trippy iz Trippy Labsa i članovi PleasrDAO-a započeli su online chat, pozivajući ljude s različitim iskustvom u tehnologiji, aktiviste, umjetnike, influencere, urednike, medije... sa zajedničkim ciljem da odmah pomognu Ukrajincima na terenu", navode među ostalim pokretači ove inicijative.

Napominju i kako je u početku postojala ideja da umjetnici nešto naprave sami, ali grupa se ipak odlučila za NFT koji bi trebao biti simbol ukrajinskog naroda, nije fokusiran na određenog umjetnika ili estetiku.

image

NFT s prikazom ukrajinske zastave

NFT

"S obzirom na to, mi u potpunosti podržavamo druge organizacije koje prodaju radove umjetnika na aukciji u znak podrške Ukrajini. U konačnici je odlučeno da će PartyBid biti najbolji alat za udruživanje donacija, uz druge donacije prihvaćene putem UD-a. Decentralizirane autonomne organizacije su model za svijet koji svjedoči kako se ljudi sa zajedničkom svrhom mogu udružiti i brzo djelovati u distribuciji sredstava za humanitarne ciljeve", zaključuju iz UD-a.

U međuvremenu, umjetnica iz New Yorka ruskog podrijetla Olive Allen na aukciji prodaje rad pod nazivom "НЕТ ВОЙНЕ" (Ne ratu), koji predstavlja plavog medvjeda sa žutim crtama kako drži natpis. Ona je jedna od 59 umjetnika koji su donirali svoje djelo u sklopu inicijative magazina Time i OpenSea NFT-a. Allen je na svom Instagramu napisala: "Ja sam Ruskinja i solidarna sam s narodom Ukrajine. Srce mi se slama kad gledam što se trenutno događa. Protiv sam ovog razornog rata i ruske vlade. Putin je doista poludio i njegovi postupci nemaju opravdanja. Zalažem se za mir i slobodu. Danas i svaki dan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:07