NEMILI INCIDENT

U Splitu napali jednog od naših najcjenjenijih mladih umjetnika: Usred performansa gađali ga kamenjem

Performans 'Opća jadikovka'
 Zaklina Antonijevic
‘Iako navedeni napad HULU nije prijavio policiji, dužni smo obavijestiti javnost o nemilom događaju‘, poručuju organizatori

Marko Marković u Splitu je izveo performans naslovljen 'Opća jadikovka' u sklopu njegove samostalne izložbe istog naslova u organizaciji HULU Splita. No, tijekom samog performansa netko je nepoznat iz publike umjetnika gađao kamenom, nakon čega se umjetnik srušio. Onaj koji ga je gađao kamenom brzo se udaljio tako da nije poznato tko je počinitelj.

image
Performans 'Opća jadikovka'
Zaklina Antonijevic

Kako su rekli iz HULU, 'iako navedeni napad organizator HULU nije prijavio policiji, dužni smo obavijestiti javnost o nemilom događaju jer smatramo da ignoriranjem ovakvog ponašanja dajemo opravdanje izvršenoj agresiji koja se dogodila u Splitu. HULU osuđuje svaki oblik verbalnog i fizičkog nasilja koji je bio usmjeren prema jednom od najcjenjenijih mladih hrvatskih umjetnika te zahvaljuje onim građanima koji su solidarno stali u zaštitu umjetnika tijekom incidenta'.

image
Publika na performansu 'Opća jadikovka'
Zaklina Antonijevic

Marko Marković diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, završio Pedagoški fakultet u Zadru i upisao MA Art and Science Universität für angewandte Kunst Wien. U Beču trenutačno i živi.

'Opća jadikovka', u sklopu koje umjetnik performansom građane poziva na jadikovanje, izvedena u Splitu, reizvedba je istog performansa koji je taj umjetnik izveo u Zagrebu, u organizaciji Domina, i kojim je obilježio doček europske delegacije prilikom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske komisije. Umjetnicima se tada, podsjetimo, u općoj jadikovki pridružio, među ostalima, i Ćiro Blažević.

image
Publika na performansu 'Opća jadikovka'
Zaklina Antonijevic

Izložba Marka Markovića uz koju je izveden performans ostaje otvorena do 22. srpnja u jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače, a predgovor piše Karla Pudar.

Tijekom umjetničke karijere izlagao je u Anthology Film Archives u New Yorku, ISCP-ju u New Yorku, The Kitchen u New Yorku, La Esmeraldi u Mexico Cityju, na Biennale de Mediterranean u Solunu, Art Rotterdam, Künstlerhaus u Beču, Biennale of Contemporary Art u Moskvi i La Biennale u Veneciji.

Trenutak u kojem je performer pogođen kamenom možete vidjeti na snimci od 17:15:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:59