Prirodoslovni muzej

U Novi Petruševec preseljena Zbirka krapinskog diluvija, baština neprocjenjive vrijednosti

Lubanje iz zbirke muzeja
 HPM
Preseljenje je dio trenutačno najvećeg projekta u kulturi vrijednog više od 69 milijuna kuna

Palača Amadeo na Gornjem Gradu, podsjetimo, u kojoj je smješten Hrvatski prirodoslovni muzej teško je oštećena u lanjskim potresima te su uvjeti čuvanja postali neadekvatni za pohranu baštine, koju čuvaju. U tijeku je završna faza evakuacije građe na novu lokaciju dok zgrada kreće u rekonstrukciju financiranu sredstvima Europske unije i Grada Zagreba.

Kako su priopćili iz HPM-a, Najvrjednija zbirka Hrvatskog prirodoslovnog muzeja - Zbirka krapinskog diluvija jučer je preseljena u novouređenu muzejsku čuvaonicu na Novom Petruševcu. Tamo će biti smještena u posebnu prostoriju u skladu s najmodernijim muzejskim standardima koji jamče sigurnost te stabilne i kontrolirane uvjete pohrane čak i najosjetljivijoj građi.

'Problem adekvatnog smještaja muzejskih zbirki izazov je za sve muzeje, a posebno hrvatske, koji su zbog nedostatka adekvatnog prostora prisiljeni uvelike improvizirati sa smještajem kako bi osigurali tek elementarne uvjete. Stoga smo ponosni da je ova naša Zbirka pohranjena u novu po svjetskim standardima opremljenu i ujedno najveću specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Republici Hrvatskoj' istaknula je ravnateljica Muzeja Tatjana Vlahović.

Preseljenje građe dio je projekta rekonstrukcije i obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja za koji je krajem prošle godine sklopljen ugovor vrijedan više od 69 milijuna kuna što ga čini trenutno najvećim projektom u kulturi u Hrvatskoj; veći prostori, suvremena oprema, akreditirani laboratoriji, suvenirnica i muzejski caffe samo su neki od brojnih sadržaja novog prirodoslovnog muzeja koji nas očekuje krajem 2023. godine.

image
Proces selidbe
HPM

Međutim, nisu svi dobro reagirali na ovaj premještaj, Jakov Radovčić, ugledni hrvatski paleontolog i umirovljeni kustos i muzejski savjetnik HPM, uputio je, kako je rekao medijima, pismo ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek, ali i Hrvatskom vijeću za kulturna dobra, u kojemu među ostalim stoji kako smatra da u Novom Petruševcu, u prostorima koji su za to predviđeni, zbirka ne može biti adekvatno pohranjena. Iz HPM-a su mu odgovorili da imaju sve potrebne dozvole za preseljenje građe.

Pisali smo, podsjetimo, o preseljenju, posjetili smo čuvaonice: poprilično je to velik prostor, ima gotovo dvije tisuće kvadrata, tek koji kvadrat manje. Nekoć se predviđalo da kuća u kojoj se nalazimo bude tehnološki park, no taj se park nikada nije dogodio. Tada nam je ravnateljica HPM-a rekla među ostalim: "Kad smo prostor preuzeli, bio je u lošem stanju, ali adaptacijom smo uspjeli napraviti čuvaonice kakve smo željeli", te je pojasnila i uvjete čuvanja, među ostalim: "Svaka prostorija ima svoj uređaj preko kojeg će kustosi namještati temperaturu i vlagu. Ormari su svi hermetički zatvoreni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 02:57