TRAJE DO RUJNA

U Laubi svečano otvorena umjetnička platforma Artupunktura - novi projekt Turističke zajednice grada Zagreba

 Artupunktura
Artupunktura objedinjuje razna umjetnička događanja u Zagrebu koja kroz osam projekata revitaliziraju grad

U srijedu je u Laubi - Kući za ljude i umjetnost svečano otvorena umjetnička platforma Artupunktura - novi projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera.

Artupunktura objedinjuje razna umjetnička događanja u Zagrebu koja kroz osam projekata revitaliziraju grad i bude njegovu vitalnu energiju zajedničkim umjetničkim djelovanjem. Jedan od tih projekata i okosnica Artupunkture je Art&Grad - Umjetnost se oglasila, u sklopu kojeg je, od danas, na mjestu jumbo i city light plakata, postavljeno više od 300 reprodukcija umjetničkih djela najznačajnijih hrvatskih umjetnika. Na jučerašnjem otvorenju premijerno su prikazane reprodukcije svih plakata, a otvorenje su dodatno uveličali članovi Zbora HRT-a koji su izveli tzv. flash mob te, time, najavili i novu sezonu ciklusa Sfumato, spajajući likovnu i glazbenu umjetnost na nesvakidašnji način.

Projekt Art&Grad - Umjetnost se oglasila je predstavio Tomislav Kličko, direktor Kuće Lauba, koji je izjavio: „Projektom želimo najširu javnost upoznati se s našim najznačajnijim umjetničkim stvaralaštvom, ali što je jednako važno drastično smanjiti vizualnu buku prouzročenu komercijalni oglašavanjem na području grada. Na više od tristo lokacija, točnije njih 304, postavljaju se umjetnička djela najznačajnijih hrvatskih umjetnika poput: Tomislava Gotovca, Ivana Kožarića, Đure Sedera, Lovre Artukovića, Stipana Tadića, Marije Ujević Galetović i drugih. Večeras možete premijerno pogledati reprodukcije plakata u manjem formatu, a od sutra možete uživati u njima dok prolazite Zagrebom. Grad pretvaramo u galeriju na otvorenom, a slučajni prolaznici postaju posjetitelji ove nesvakidašnje izložbe.“

image
Artupunktura

Artupunkturu je otvorila direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld koja je ovom prilikom poručila: "Kultura je posebno bitna za turističku ponudu našeg grada, a njena afirmacija jedan je od strateških ciljeva TZGZ. Artupunkturom povezujemo kulturu i turizam, stavljamo naglasak na područje suvremene kulture i pozicioniramo Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane kulturne scene. Na taj način, stvaramo novu turističku atrakciju, a umjetnost postaje dostupna svima, kako bi i trebala biti. Zahvaljujem svim uključenim partnerima što su prepoznali našu inicijativu i uključili se u realizaciju ovog novog projekta u jesenskom periodu, kojim učvršćujemo zagrebačku cjelogodišnju ponudu i zaokružujemo sva četiri godišnja doba."

image
Artupunktura

Danas počinje i projekt ALU Perspektiva Nova generacija Akademije likovnih umjetnosti čije je dekan Tomislav Buntak izjavio: "Postojanje Akademije likovnih umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu, u 114 godina djelovanja veže se uz obrazovanje umjetnika i umjetnica te predstavljanje njihovog rada u javnosti. Projekt Artupunktura spaja naš cilj i poticanje široke javnosti da uživa i raduje se u dodiru s umjetnošću i umjetnicima. Inicijativa Turističke zajednice Zagreba otvara mogućnosti razvoja novih standarda u kulturnom doživljaju grada i stvaranju kreativnog , umjetničkog identiteta europskog Zagreba predstavljajuće novi i bolji pogled na našu sadašnjost i moguću budućnost. Akademija je sretna da aktivno sudjeluje u projektu Artupunktura."

image
Artupunktura

Svečanom otvorenju prisustvovao je i Aleksandar Battista Ilić, koautor Projekta Ilica: Q'ART, koji je izjavio: "Vrijednost ove izložbe-akcije nije samo u umjetnicima koji su kanonski u smislu svjetske povijesti umjetnosti, nego je i u stotinama građana koji daju svoj doprinos, sudjeluju u umjetnosti, dijele svoje životne prostore za postavljanje umjetničkih djela te na taj način ostvaruju koheziju zajednice i pomiču umjetnost iz elitnih okvira. Projektom Galerija Ilica želimo našim sugrađanima poslati poruku tu smo, zajedno smo, a umjetnost još od pećinskog doba pomaže svojoj zajednici da se nosi sa svim zebnjama i strahovima. Sretan sam da je ovakva platforma za umjetnost pokrenuta upravo u Zagrebu jer kontinuirano radim na umjetnosti u zajednici već posljednjih 20 godina."

Krajnji cilj platforme Artupunktura je razviti prepoznatljivo događanje u jesenskom periodu, koje bi s vremenom postalo jedinstveno događanje i novi motiv za dolazak u Zagreb, a mjesec rujan postao bi, tako, rezerviran za kulturu i umjetnost.

Artupunktura traje sve do kraja rujna, a detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:20