BOL NA BRAČU

U Galeriji "Branislav Dešković" može se pogledati izložba Tina Vukovića ‘We Are Not Like This‘

Tino Vuković rođen je 1987. godine na Braču. Magistrirao je slikarstvo 2012. na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Deana Jokanovića Toumina
 Zaklina Antonijevic
Na izložbi je premijerno prikazano i nekoliko novih Vukovićevih slika izrazito velikih formata

U Galeriji umjetnina "Branislav Dešković" u Bolu na Braču do kraja mjeseca može se pogledati izložba Tina Vukovića "We Are Not Like This".

Izložba ovog inače voditelja i kustosa u toj agilnoj bolskoj galeriji nastavlja se i uključuje ciklus radova kojima se predstavio u zagrebačkoj Galeriji SC početkom ove godine, a obuhvaćena je novim konceptom.

Na izložbi je premijerno prikazano i nekoliko novih Vukovićevih slika izrazito velikih formata. Slike iz ovog ciklusa uglavnom se sastoje od dva međusobno povezana plana.

Tino Vuković rođen je 1987. godine na Braču. Magistrirao je slikarstvo 2012. na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Deana Jokanovića Toumina, a od 2013. voditelj je Galerije Dešković i jedan od autora novog stalnog postava u kojem se nalaze pravi biseri hrvatske povijesti umjetnosti - remek-djela umjetnika poput Joba, Plančića, Ivančića, Stančića i dr.

Autor predgovora Vukovićeve izložbe Božo Kesić upravo njegove nove slike dovodi u vezu s nekim od radova u toj galeriji s kojima je u svakodnevnom doticaju.

"Vuković fizionomiju likova gradi jakim potezima kista, što dodatno oživljava već animirane figure u kontrastu s ravnomjerno obojenom podlogom. Zadremo li u biografizam umjetnika, takvu izražajnost Vukovićeva rukopisa mogli bismo pripisati njegovu uticanju velikanima hrvatske moderne. Ne čini se neuvjerljivom veza između nekih Vukovićevih slika (prikaz dvaju likova za stolom, možda majke i sina?) i Stančićeva boležljivo zelenkastog tona boje i raspoloženja, pa onda i snažnog, mjestimično rastočenog, slikarskog duktusa Ignjata Joba koji odzvanja u drugim Vukovićevim djelima (premda iz uvida u autorove radove nastale još za vrijeme studija možemo zaključiti da je izražajna slikarska gesta već bila dijelom njegova umjetničkog repertoara)."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:05