POMRAČENJE UMA

Turist u Vatikanu namjerno rušio neprocjenjive biste: ‘Što zašto? Želim upoznati Franju!‘

Rušenje bisti u muzeju

 Twitter/
65-godišnji Amerikanac je bio ljut jer je želio vidjeti papu Franju, što mu nisu dopustili, pa je svoj bijes iskalio na umjetninama

Američki turist je u srijedu namjerno srušio dvije neprocjenjive rimske biste u Vatikanskom muzeju i prilično ih oštetio. Razlog? Želio je upoznati papu Franju no to mu nije bilo dopušteno.

Izvori iz muzeja koji su željeli ostati anonimni jer je istraga u vezi čitavog slučaja u tijeku, kazali su da se muškarac prije incidenta ponašao čudno.

65-godišnji Amerikanac egipatskog porijekla predan je talijanskim vlastima, pišu talijanski mediji.

Prema riječima očevidaca, muškarac se zaletio u jednu bistu nakon što su mu rekli da ne može vidjeti papu, a drugu je bistu srušio kad je pokušavao pobjeći zaštitarima muzeja.

Biste koje je srušio s njihovih postolja nalazile su se u Chiaramontijevom muzeju koji čuva više od 1.000 vrijednih umjetnina i smatra se jednom od najvažnijih kolekcija rimskih bisti.

‘Biste su na policama učvršćene čavlima, no ako ih snažno povučete ili gurnete, mogu se prevaliti i pasti‘, rekao je glasnogovornik Vatikanskih muzeja, Matteo Alessandrini.

‘Dvije su biste oštećene, ali srećom ne jako. Jednoj je otpao komad nosa i uho, a glava druge se odvojila od postolja‘, kazao je Alessandrini.

Zaposlenici muzeja zadržali su razjarenog muškarca do dolaska policije koja ga je uhitila i odvela u policijsku stanicu.

Glasnogovornik Alessandrini kaže kako će biste moći biti popravljene, ali je to dugotrajan proces za koji će biti potrebno i do 300 radnih sati, a restauracija će koštati oko 15.000 dolara.

‘Naš strah za umjetnine je, srećom, bio veći od stvarne štete‘, dodao je.

Fotografije incidenta koje je načinio jedan posjetitelj i objavio na društvenim mrežama, pokazuju biste kako leže na mramornom podu. Izvori iz muzeja kažu kako se ipak ne radi o najvažnijim eksponatima, iako su jako vrijedni i stari više od 2000 godina.

Nakon zatvaranja zbog pandemije, Vatikanski muzeji su sad ponovno otvoreni i turisti su masovno pohrlili vidjeti umjetnine. Prije pandemije, Vatikanske je muzeje znalo posjetiti do šest milijuna turista godišnje.

Najzloglasniji napad na umjetnine u Vatikanskom muzeju dogodio se 1972. godina kad je jedan Mađar skočio na oltar Bazilike svetog Petra i izlupao Michelangelovu skulpturu ‘Pieta‘ teškim maljem. Tada je Bogorodici odvalio desnu ruku i dio nosa i vela. Otada je renesansno remek-djelo zaštićeno neprobojnim staklom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:54