OČI AFRIKE

Tek 250 kuna košta lijek za dijete oboljelo od malarije... Kupnjom jedne od ovih sjajnih fotografija možete učiniti mnogo

Benin, Afrika

 Sasa Cetkovic/
Saša Ćetković proveo je pet tjedana u Beninu s hrvatskim misionarkama obilazeći sela, ambulante i boraveći s djecom u sirotištima. Izložba se otvata u Fotogaleriji Dubrava

Večeras će u Fotogaleriji Dubrava u 19 sati biti otvorena izložba angažiranog fotografa Saše Ćetkovića, "Oči Afrike".

Fotografije su nastale za Ćetkovićeva boravka u zapadnoafričkoj državi Benin. Proveo je pet tjedana u Beninu s hrvatskim misionarkama iz spomenutog reda, obilazeći sela, ambulante i boraveći s djecom u sirotištima. Put u Afriku započeo je na poziv s. Ivančice Fulir, hrvatske misionarke iz reda Marijinih sestara čudotvorne medaljice.

image

Benin, Afrika

Sasa Cetkovic/
image

Benin, Afrika

Sasa Cetkovic/

Fotografije Saše Ćetkovića, prikazuju, kako se najavljuje, sva lica Afrike - tešku svakodnevicu, ali i iskrenu radost i osmijeh afričkog čovjeka. O svom boravku u Beninu Saša kaže: "Kao fotograf sam se naputovao po mnogim zemljama, ali nikad me nitko nije tako dočekao, primio i ispratio kao ljudi i misionarke u Beninu. Iako materijalno siromašna država, Benin je bogat glazbom, plesom i osmijesima."

"Suprotno očekivanjima, Sašine fotografije iz Afrike ne donose potresne prizore stradanja i gladi, poput kontroverznih i etički upitnih reportaža Kevina Cartera snimljenih u Sudanu, nego stvaraju ozračje nade u bolju budućnost za djecu koja su našla makar privremeni siguran dom gdje igraju igre, pjevaju, uče i mirno odrastaju. Upravo takve prizore zabilježio je Saša u Beninu, uspostavio je prijateljski odnos s djecom, prepoznao njihove emocije – veseli se njihovim radostima, poštuje njihovu zabrinutost, oduševljava se njihovom znatiželjom, otvorenošću, naziva ih Očima Afrike", piše kustosica Dubravka Osrečki Jakelić .

"‘Oči Afrike‘ mogu se dojmiti idealistički, no Saša je odabrao posvjedočiti o doživljaju dobrote, o njezinim slikama i oblicima u okruženju siromaštva i beznađa, gdje je empatija rijetka pojava", smatra Osrečki Jakelić te dodaje:

"U svojim novim radovima koje predstavlja na izložbi "Oči Afrike" Saša je okrenut fotografskom realizmu i čistoći – onoj čistoći koja vjerojatno proizlazi iz njegovih misli i djela kojima je u fokusu radost, susret, iščekivanje i nada".

Fotografije možete pogledati u Fotogaleriji Dubrava (Dubrava 51a). Izložba će biti otvorena do 30.12.2022., svakog radnog dana od 10 do 20 sati. Izložba ke i humantiranog karaktera. Sašine predivne autorske fotografije dimenzija 50x70 cm moći ćete dobiti uz minimalnu donaciju od 500 kuna. Na otvorenju će se također poklanjati zidni kalendar dimenzija 24x30 s odabranim fotografijama.

image

Benin, Afrika

Sasa Cetkovic/

Sa svojih 100, 200 ili 500 kuna donacije možete učiniti mnogo za djecu Benina. Samo 100 kuna potrebno je za kupovinu platna i za šivanje školske uniforme bez koje djeca ne mogu pohađati nastavu, 250 kuna za komplet lijekova za liječenje jednog djeteta odblagog do srednje teškog oblika malarije, 500 kuna za lijekove za liječenje jednog djeteta od teškog oblika malarije.

Svi oni koji žele direktno pomoći djeci u Beninu prilog mogu uplatiti na: Udruga za pomoć djeci Benina "Anđeosko srce", Rim 44, 10000 Zagreb IBAN: HR0224070001100471904

Družbu Marijinih sestara čudotvorne medaljice osnovala je sestra Leopoldina Brandis 1878. godine u Ljubljani. Marijine sestre svjedoče Marijinu brižnost i zauzetost za čovjeka u potrebi. Prve hrvatske misionarke iz toga reda, sestra Dorotea Dunđer i sestra Maristela Galić, u Benin su stigle u prosincu 1988. Marijine sestre danas u Beninu vode osam zajednica, tri ambulante i dva sirotišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:44