VELIKO OTKRIĆE

Talijanski povjesničar otkrio gdje se nalazi most sa slavne da Vincijeve slike

Da Vincijeva Mona Lisa, Louvre, Pariz, 2021.

 Martin Bureau/Afp
Gradonačelnica Laterine, izjavila je, prenosi The Guardian, da je Vincetijeva teorija izazvala veliko uzbuđenje u gradu s nešto više od 3500 ljudi

Više od 500 godina od njezina nastanka, Mona Lisa, jedna od najpoznatijih i ujedno najzagonetnijih slika na svijetu, ne prestaje intrigirati. "Leonardo da Vinci naslikao je u pejzažu iza Mona Lise most Romito di Laterina, u pokrajini Arezzo", tvrdi talijanski povjesničar Silvano Vinceti u svom novom istraživanju o čijim rezultatima izvještavaju brojni svjetski mediji.

Za Vincentija nema nikakve sumnje da se radi upravo o mostu u gradiću Laterina što će okončati misterij koji je godinama raspirivao nebrojene rasprave.

Leonardo je naslikao Mona Lisu u Firenci početkom 16. stoljeća, a identitet žene prikazane na slici – za koju se vjeruje da je Lisa del Giocondo – izazvao je jednako mnogo nagađanja kao i sama pozadina odnosno krajolik u koji je smještena.

Teorije u prošlosti identificirale su most kao Ponte Buriano, blizu Laterine, kao i Ponte Bobbio u sjevernom talijanskom gradu Piacenza. "Naša teorija je uvjerljivija od ostalih", rekao je talijanski povjesničar na konferenciji za medije u Rimu.

Koristeći povijesne dokumente i slike dronom te uspoređujući sliku i fotografije tog područja, Vinceti je ustvrdio da je to "etrušćansko-rimski most, Romito".

Najznačajniji detalj, kako je objasnio, bio je u broju lukova: most na Leonardovoj slici imao je četiri luka, kao i Romito. Ponte Buriano, s druge strane, ima šest lukova, dok Ponte Bobbio ima više od šest.

Dokumenti koji su pripadali obitelji Medici koji su pronađeni u firentinskom državnom arhivu pokazali su da je između 1501. i 1503. most bio "vrlo prometan, funkcionalan most", rekao je Vinceti. Dodao je kako je upravo u to vrijeme Leonardo bio u okolici Val d‘Arna, najprije u službi Cesarea Borgie, kardinala iz čuvene plemićke obitelji renesansne Italije, a potom Piera Soderinija, državnika u Firentinskoj republici.

Most je pružao prečac koji je smanjio putovanje između Arezza, Fiesolea i Firence za nekoliko sati.

Vinceti je izmjerio širinu između riječnih obala i, koristeći veličinu preostalog luka, ustanovio da četiri luka iste veličine savršeno pristaju. Također, pronašao je i dokumente koji potvrđuju da je Leonardo u to vrijeme često boravio u Fiesoleu, kod strica koji je bio svećenik.

"Prepoznatljivi oblik Arna duž tog dijela teritorija odgovara onome što je Leonardo prikazao u krajoliku lijevo od plemkinje prikazane na poznatoj slici", rekao je povjesničar koji je i proteklih godina iznosio tvrdnje o Mona Lisi, uključujući i onu da je Leonardo koristio muški i ženski model na tom portretu koji inače visi u Louvreu u Parizu..

A u gradiću Laterina u Toskani gdje se most nalazi zbog tog novog otkrića vlada veliko uzbuđenje.

Simona Neri, gradonačelnica Laterine, izjavila je, prenosi The Guardian, da je Vincetijeva teorija izazvala veliko uzbuđenje u gradu s nešto više od 3500 ljudi. "Moramo pokušati zaštititi ono što je ostalo od mosta, što će zahtijevati financiranje", rekla je. Vincetijeve će tvrdnje, međutim, nedvojbeno rzbijesniti stanovnike u obližnjem Burianu, gdje plakat Mona Lise stoji pored putokaza za "njezin most".

"Bit će malo rivalstva; morat ćemo i mi staviti plakat", našalila se Neri.

Rekla je da se razvija biciklistička staza duž dijela rijeke Arno koja prolazi pokraj onoga što je ostalo od Ponte Romita i da se nada da će navodna veza s Mona Lisom dovesti više turista u to područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:04