ART ZAGREB

Talijanski galerist: 'Želim ulagati u nove umjetnike prije nego što se proslave'

Claudio Francesconi, vlasnik Futura Art Gallery iz Pietrasante uz rad slavnog kipara Igora Mitoraja, koji je i najskuplji na sajmu
 Bruno Konjević / CROPIX
Zanimljivost ovogodišnjeg sajma prisustvo je inozemnih izlagača, ali i nekih novih lica na domaćoj sceni

Art Zagreb preksinoć otvoren u Hali V Tehničkog muzeja, netom nakon Zagreb Design Weeka, nudi do nedjelje na prodaju umjetnine. Izlažu galerije koje umjetnike predstavljaju, ili pojedini umjetnici samostalno, drugu godinu za redom.

Među autorima koji izlažu samostalno su neki od talentiranijih umjetnika i umjetnica mlađe generacije, Domagoj Rogina, Vida Meić, Grgur Akrap. Samostalno se predstavljaju i kvalitetne autorice Ana Barbić Katičić, Jelena Remetin, da nabrojimo samo neke.

Galerija svetog Krševana iz Šibenika ima zanimljiv postav, a među ostalim predstavlja novo otkriće, Manuelu Pauk, s figuricama životinja. U sklopu Galerije Kranjčar izlažu, među ostalima, Vlatka Škoro, Paulina Jazvić, Igor Taritaš, Ivan Tudek.

Za svakog ponešto

Naravno, kao i na svim prodajnim događanjima, naći će se na ovoj izložbi svega i svačega, raznih umjetničkih motiva, kvaliteta i preokupacija, odnosno, naći će se za svakoga ponešto. To je i svrha prodajnih izložbi uostalom. Cilj je, naravno, ojačati tržište, koje je do sada bilo slabo prisutno, jače je vidljivo tek posljednjih godina, a organizatori vjeruju da će tek početi rasti s nadolazećim godinama.

Osim prodajne izložbe, na katu Hale V izlažu studenti. Umjetnici su, naime, pozvali i studente umjetničkih akademija iz Zagreba, Berlina i Venecije na sudjelovanje na skupnoj izložbi. Njihova djela nisu na prodaju.

Obilazeći izložbu, primijetit ćete i namještaj u sklopu prodajnog sajma umjetnina, koji nudi Antik&dizajn, djela dizajnera među kojima su Gino Sarfatti, Verner Panton, Dell, Niko Kralj, Vjenceslav Richter, Bernardo Bernardi, Božidar Murković...

Bruno Konjević / CROPIX
Frankica Mitrović Mihić, Zen Contemporary

Nekoliko je novih lica koje smo zamijetili pri obilasku, među njima je talijanski galerist Claudio Francesconi, vlasnik Futura Art Gallery iz Pietrasante. Kako kaže, odlučio je doći na Salon nakon što je vidio poziv na sajam: “Pomislio sam kako bi to bila dobra prilika za našu galeriju, a ovo nam je prvi međunarodni sajam umjetnina na koji smo došli. Volim Zagreb i Hrvatsku, bio sam ovdje više puta i zanima me i vaša suvremena umjetnost, kao i umjetnost ostalih zemalja bivše Jugoslavije. Vjerujem da će se na ovom području još razvijati potreba za realnim tržištem umjetnina. Želim ulagati u nove umjetnike prije nego što se proslave. I inače mi se sviđa u nekom projektu sudjelovati od samih početaka. Za par godina, kad se Salon još proširi, a vjerujem da hoće, moći ćemo reći da smo među prvima ovdje izlagali.”

Kaže kako ga zanimaju novi umjetnici u usponu, ali i da predstavljaju neke već afirmirane. Koga predstavlja na Art Zagrebu, pitamo ga? “Izlažemo Britanca Anthonyja Momana, potom radove Roberta Gligorova koji je rođen u Makedoniji, a neko već vrijeme živi u Italiji. Najpoznatije je ime poljski umjetnik Igor Mitoraj, koji je dugo živio u Italiji i Francuskoj, a čiji je rad nešto klasičniji od ostalih”. Kakve su cijene? “Kako je riječ o autorima koji su već prisutni na tržištu, kreću se od tri do deset tisuća eura. Najskuplji je i najpoznatiji od njih Igor Mitoraj čiji se radovi prodaju za 180 do 230 tisuća eura.”

Bruno Konjević / CROPIX
Juraj Vuglač, jedan od organizatora

Tradicionalni mediji

Iz talijanske galerije ne izlažu, dakle, talijanske autore, no zato se jedan kipar iz ove zemlje može pronaći u sklopu Zen Contemporary Art Gallery. Na čelu je Frankica Mitrović Mihić koja je ove godine izložila djela Sebastijana Dračića, Pauline Jazvić i Daniela Fortune: “Surađujem s hrvatskim suvremenim slikarima koji su ostali vjerni tradicionalnim medijima, slici, skulpturi, a osim izloženih autora to su i Stjepan Šandrk, Martina Grlić, Matko Vekić te od mlađe generacije Grgur Akrap i Matej Vuković.

Već neko vrijeme surađujem i s talijanskim umjetnikom mlađe generacije, Danielom Fortunom. Njegovi radovi mi se sviđaju jer su na granici suvremenog i klasičnog, tradicije i nove umjetnosti.” Frankica Mitrović Mihić galeriju vodi petu godinu, a želja joj je ponajviše promocija hrvatskih autora izvan granica. “Diplomirala sam povijest umjetnosti i arheologiju. U Americi sam radila među ostalim i u PS1, gdje sam bila zadužena za selekciju umjetnika iz cijelog svijeta”.

Preko svoje galerije sudjelovala je i u Milanu, na njihovom sajmu umjetnina, prvi put je tamo nastupila prije četiri godine: “Bila sam, među devedeset galerija, jedina iz Hrvatske. Jedan dan sam samo sjela u kombi, s dvadeset radova došla u Milano nakon čega sam dobila nagradu za najbolji odabir umjetnika. Bila sam sretna, oduševljena zbog tih autora koje zastupam.” Nakon nastupa na Affordable Art Fair, započela je i suradnju s milanskom galerijom WinArt u kojoj predstavlja autore iz Hrvatske. Koje su cijene izloženih radova na Art Zagrebu? “Kreću se od tri do deset tisuća eura, naravno, uvijek ostavljamo prostor i za pregovore.”

Bruno Konjević / CROPIX

Trendovi Izlagačkim dijelom

Galerije Laval Nugent dominiraju radovi Eugena Varzića. Neven Fitnić, iz ove galerije, u široj javnosti inače poznat i kao suosnivač Crafter’s pivovare, kaže nam da će uskoro, 21. svibnja, ovaj slikar u njihovoj galeriji imati i samostalnu izložbu. Je li Varzićev realizam trenutačno trend? “Teško mi je govoriti o trendovima. Eugen Varzić slikar je koji ima neprekinutu karijeru, razvija se, konstantno radi na novim projektima, trudi se, puno ulaže u svoj rad, ne oslanja se na jedan ciklus svake dvije godine”.

Bruno Konjević / CROPIX
Neven Fitnić, Laval Nugent

Izlažu i Dragana Šijačkog te umjetnicu mlađe generacije Ivanu Bajcer, koja je još studentica na Likovnoj akademiji. “Činilo nam se vrijedno pokazati njezine maštovite grafike”. Koje su cijene? “Za mladu autoricu oko tisuću kuna, neuokvirene grafike mogu biti i jeftinije, za afirmirane autore, to naravno ovisi o mnogim faktorima, no u prosjeku oko dvije tisuće eura, ima naravno i većih i nižih cifri.”

Za kraj, za komentar pitamo Jurja Vuglača, koji je zajedno s Danielom Tomičićem pokrenuo Art Zagreb: “Tržište se malo pokrenulo. Vjerujem da je bio trenutak da se nešto napravi na ovom polju. Trenutačno je to veliki posao i veliki ulog. Želja nam je postići transparentnost, legalnost na tržištu umjetnina i naravno još više potaknuti tržište. Neki od autora koji su na Art Zagreb, primjerice Igor Taritaš, izlažu i na nekoliko međunarodnih sajmova godišnje. Ono što je i dalje problem na domaćem tržištu je sekundarno tržište umjetnina, no vjerujem da će se i to brzo promijeniti.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 19:24