Program poticane stanogradnje

Stambena zgrada na Visu među najljepšima je u Hrvatskoj: ‘Useljenje je bilo emotivno za buduće stanare, s ponekom suzom u očima‘

POS Vis

 Ante Mardešić/
Život na dalekom otoku ima elemente idile i romantike. Oduševljava me promjena od totalnog ludila turističkog mjesta ljeti do potpune izolacije zimi

Za nagradu "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture nominirani su: Kuća na Pećini (Nikola Fabijanić) u Samoboru, obiteljska kuća u Kozarčevoj ulici u Zagrebu (Zoran Zidarić, Tomislav Ćurković), obiteljska kuća u Maksimiru (Jakov Matas, Grgur Butigan, Rade Trbara), POS Vis (Jani Mardešić) te stambeni blok Park Kneževa (3LHD) u Zagrebu.

Stambena zgrada na Visu nastala je,dakle, u sklopu Programa poticane stanogradnje, koji je donio neke od najboljih projekata suvremene arhitekture. Složit će se i Jani Mardešić. Postavili smo nekoliko pitanja.

Živite u Komiži. Kako biste rekli da se ova građevina POS-a uklopila u zajednicu? Kakve su reakcije ljudi koji su uselili?

- Građevina je dobro prihvaćena što me jako veseli. Useljenje je bilo prilično emotivno za buduće stanare, s pokojom suzom u očima. Naravno, kako kroz program ovog tipa nije bilo moguće prilagoditi želje svakog korisnika, bilo je sitnih primjedbi.

image

Vis POS

Ante Mardešić/
image

Vis POS

Ante Mardešić/

Što vam je pri projektiranju bilo najvažnije u dijalogu s okolinom?

- Najbitnije pitanje pri projektiranju mi je bilo upravo to, dijalog s okolinom. Kako višestambenu građevinu uklopiti u mjerilo dalmatinskog grada? Probao sam to ostvariti jasnom podjelom građevina na dva dijela po visini, svaki s po dvije etaže. Donji dio je preuzeo ulogu postamenta, jednostavnog, teškog i monumentalnog, na koji je postavljen razvedeni volumen izmaknut prema vizuri s mora što sugerira lepršavo, lagano. S juga se na postamentu formira privid dalmatinske ulice, sa zajedničkim terasama.

image

Vis POS

Ante Mardešić/

Kako biste opisali život na otoku? Čini se kao idila, ovako izdaleka promatrano?

- Život na dalekom otoku definitivno ima elemente idile i romantike. Mene osobno oduševljava transformacija, promjena od totalnog ludila turističkog mjesta ljeti do potpune izolacije zimi.

Koliko je suvremene arhitekture na Visu, treba li je biti još?

- Vis je oduvijek bio suvremen po tom pitanju, tako da danas možemo biti ponosni na svoje nasljeđe, od antičke Isse, baroknih ladanjskih palača, do moderne arhitekture 70-tih godina s glavnim protagonistima Ivanom Vitićem (Dom JNA u Komiži, stambene zgrade u Visu), Nevenom Šegvićem (osnovna škola u Visu) i Stjepanom Planićem (Društveni dom i vrtić u Komiži). Treba poštovati i čuvati kulturno naslijeđe, biti odgovoran i suvremen.

image

POS Vis

Ante Mardešić/

U sklopu POS-a je u Hrvatskoj nastala mnoga sjajna arhitektura. Slažete li se? Imate li neke primjere koji su vama bliski?

- Slažem se s Vama. Program POS-a je donio puno uspješnih realizacija. Najviše mi se sviđaju: stambena zgrada u Đakovu (Robert Jonathan Loher, Petar Mišković, Branimir Rajčić 2003.), stambeni niz u Đurđevcu (Nikola Škarić, 2005) i stambena zgrada u Cresu (Ivana Ergić, Vanja Ilić, Vesna Milutin, 2004.). Idejno je rješenje za ovaj projekt izrađeno još sredinom 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:07