POLEMIKA

Skulptura "koja otkriva previše" razljutila političarke u Italiji. Traži se njezino uklanjanje

Skulptura Emanuelea Stifana
 Facebook/Emanuele Stifano
Brončani kip autora Emanuelea Stifana predstavlja junakinju pjesme "La Spigolatrice di Sapri" Luigija Mercantinija

Buru reakcija izazvala je skulptura koja je ovaj tjedan otkrivena u talijanskom priobalnom gradiću Sapriju u provinciji Salerno. Riječ je o figuri žene u prozirnoj haljini koja otkriva svaku njezinu oblinu do najsitnijih detalja. Brončana skulptura autora Emanuelea Stifana, smatraju neki, vrijeđa žene i traži se njezino hitno uklanjanje. O slučaju seksizma u Italiji raspisali su se i brojni svjetski mediji.

"Još jednom moramo trpjeti poniženje i gledati kako nas se prikazuje kao seksualni objekt, lišene duše i bez ikakve veze s društvenim i političkim aspektima priče", izjavila je za Independent skupina političarki iz Demokratske stranke.

image
Facebook/Emanuele Stifano

Kip predstavlja junakinju pjesme "La Spigolatrice di Sapri", ("Saprijska skupljačica") Luigija Mercantinija koja je nadahnuta povijesnim događajem. Skupljačica je zemljoradnica, skupljačica žita, koja hrabro pomaže talijanskom revolucionaru Carlu Pisacaneu u neuspjelom ustanku protiv Napuljskog Kraljevstva 1857. godine u kojem je poginulo 300 ljudi.

"Muški šovinizam jedno je od zala Italije", napisala je na Twitteru Laura Boldrini, zastupnica u Parlamentu, a na njezin i druge komentare o seksizmu koji su preplavili društvene mreže reagirao je i umjetnik na svom Facebook profilu.

"Šokiran sam i razočaran onim što čitam. Izrečene su svakojake optužbe koje nemaju nikakve veze sa mnom i mojom pričom. Kad radim skulpturu, uvijek nastojim što je moguće manje pokriti ljudsko tijelo, bez obzira na spol. U slučaju 'Skupljačice' koja je postavljena na obali, "iskoristio sam" morski povjetarac kako bih dao pokret suknji i otkrio njezino tijelo", izjavio je Emanuele Stifano. Time je, dodao je, želio naglasiti anatomiju žene koja nije trebala biti vjerna preslika seljanke iz 19. stoljeća, već je trebala predstavljati ženski ideal, izraziti ​​njezin ponos i buđenje savjesti u trenutku velikog pathosa. "Pripremnu je skicu pregledao i odobrio klijent. Onima koji me ne poznaju osobno kažem da neprestano preispitujem svoj rad, radeći ponizno i ​​uvijek nastojeći se poboljšati", zaključio je autor skulpture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:00