POSLJEDNJI BOLERO

Sjećate li se klizača koji su u Sarajevu na Olipijskim igrama 1984. otplesali bolero? Ovako se opraštaju od nas

Jayne Torvill i Christopher Dean, BIH

 Victoria Jones/Pa Images/Profimedia/Victoria Jones/pa Images/profimedia
Bolero, koji su izveli Torvil&Dean na Valentinovo prije četrdeset godina, bio je nagrađen iznimno visokim ocjenama. Posljednji će put plesati zajedno 2025. godine

Par klizača Torvill i Dean na četrdesetu je godišnjicu svog slavnog nastupa, koji im je donio zlatnu medalju, najavio da nakon sljedeće godine više neće plesati zajedno.

Engleski klizači Jayne Torvill i Christopher Dean, koji su u Sarajevu na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine otplesali Bolero, posljednji će put plesati zajedno 2025. godine u sklopu turneje Ujedinjenim Kraljevstvom.

"Tom turnejom slavimo svoje karijere", rekla je Torvill za BBC, dok je Dean objasnio da im se datum činio ispravnim jer će 2025. godine obilježiti pedeset godina otkako plešu zajedno.

"Nadamo se samo da će ljudi doći i s nama proslaviti jer je turneja slavlje naših karijera i naš posljednji ples", poručila je Torvill, a njen je partner dodao: "Siguran sam da kad dođe vrijeme posljednjeg plesa, da ćemo imati knedlu u grlu".

"Svaki dan mi je užitak moći zajedno plesati. Ona je moja najbolja prijateljica", dodao je Dean.

Bolero, koji su izveli na Valentinovo prije četrdeset godina, bio je nagrađen iznimno visokim ocjenama. Suci su im, naime, dali dvanaest šestica (6.0) te šest ocjena 5.9.

image

Jayne Torvill i Christopher Dean, Sarajevo

Victoria Jones/Pa Images/Profimedia/Victoria Jones/pa Images/profimedia

Godišnjicu tog nezaboravnog nastupa proslavili su povratkom u Sarajevo. Tijekom posjeta gradu, otići će u originalno Olimpijsko selo te u sklopu međunaronog klizačkog natjecanja Sarajevo Open izvesti adaptaciju tog plesa. Uz njih će nastupati i dvadeset lokalnih klizača.

Kada je nakon četrdeset godina ponovno ušla u Olimpijsku dvoranu Zetra osjećaj je bio, kaže, nadrealan.

"Stajali smo upravno na ovome mjestu, mogli smo vidjeti suce i svoje roditelje", rekla je Torvill, koja kaže da nisu znali da će nakon toliko godina pričati o Boleru.

Prije no što se okrunio zlatom u Sarajevu, ovaj je par već bio ostvario međunarodnu karijeru te odnosio pobjede na britanskim, europskim i svjetskim natjecanjima. Ipak, njihovo zlato na Zimskim olimpijskim igrama u njihovu je rodnu Nottinghamu stvorilo posebno oduševljenje.

2014. godine, Torvill i Dean su tridesetu godišnjicu tog posebnog datuma obilježili novom verzijom Bolera.

1984. godine na BBC-jevoj su svečanosti bili imenovani sportskim osobama godine.

Zapaženi uspjeh ostvarili su i deset godina kasnije na Zimskim olimpijskim igrama u Lillehammeru, gdje su osvojili broncu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 22:15