PERFORMANS

Siniša Labrović na splitskom Peristilu podigao spomenik bivšem gradonačelniku Željku Kerumu

Siniša Labrović
 Damir Hović
Obilježio je 30 godina Splita - nizao je ekonomske i političke uspjehe, kao i kulturne, graditeljske, gastronomske i katoličke

Siniša Labrović na splitskom je Peristilu, točno u podne, postavio spomenik Željku Kerumu, nazvan "Željko Kerum Željko Kerum". Spomenik je, doduše, u formi ready-madea, što će reći da je Labrović Željka Keruma proglasio da je spomenik samome sebi. Jer, ready-made je predmet svakodnevne upotrebe izložen kao umjetničko djelo.

Zašto se odlučio na ready made formu i odabrao Keruma? Spomenik je postavljen u okviru Almissa Open Art festivala, iz kojega poručuju da je “Željko Kerum čovjek koji je obilježio zadnjih trideset godina života u Splitu. Ekonomski i politički uspjesi, kao i graditeljski, kulturni, običajni, gastronomski, demografski, hedonistički, retorički, altruistički, katolički, sportski i drugi poduhvati ostavili su neizbrisivi trag na tijelu i duši suvremenoga Splita.

Niti jedna druga umjetnička forma ne bi mogla prikazati svu kompleksnost Kerumove osobnosti i djela kao što to može ready-made. Proglašenjem Željka Keruma spomenikom Željku Kerumu u radu "Željko Kerum Željko Kerum" napraviti ćemo novi proboj i u izražajnim mogućnostima umjetničke forme ready madea i u polju spomeničke tradicije i baštine – prvi put je (živi) čovjek proglašen umjetničkim djelom i spomenikom samome sebi.” U istoj, ironičnoj poruci, dodaju da je “konačna realizacija ovoga spomenika vizionarsko odavanje zaslužene počasti i gradu Splitu.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:33