RELIKTI RATNE ARHITEKTURE

Šibenik pretvara talijanske bunkere u vidikovac sa spektakularnim pogledom

Šibenik - Smričnjak, uređenje bunkera u vidikovac
 Studio NFO
Grad Šibenik odabrao je idejno rješenje projekta "Rekonstrukcija odmorišta s vidikovcem na Smričnjaku u Šibeniku"

Šibenik ima spreman novi projekt za još jedno od svojih brda. Nakon obnovljenih tvrđava došlo je na red i uređenje Smričnjaka, najistaknutije gradske uzvisine, na sjeverozapadu grada, gdje se nalaze dva talijanska bunkera.

Grad Šibenik odabrao je idejno rješenje projekta "Rekonstrukcija odmorišta s vidikovcem na Smričnjaku u Šibeniku" koje je izradio arhitektonski tim NFO iz Zagreba.

Bunkeri na Smričnjaku afirmirat će se kao relikti ratne arhitekture. Njihova veličina i mogućnost ulaska malog broja ljudi "postav" bunkera svodit će na brz i intenzivan doživljaj. U većem bunkeru fotografije iz Rujanske bitke, kako nam opisuju arhitekti, donosit će "bljesak realnosti funkcije ratnog bunkera". Ljudske figure, mjerila približnog stvarnim veličinama, uvlačit će posjetitelje u ambijent bunkera kada su oni bili u izvornoj funkciji.

image
Studio Nfo

Manji bunker postat će prostor za promjenjive umjetničke intervencije koje bi afirmirale mlade šibenske umjetnike. Tako će Smričnjak živjeti aktivno s lokalnom zajednicom kroz redovne umjetničke izmjene postava. U zasjenjenoj niši ulaznog prostora, pak, nalazit će se vodopija za okrepu posjetitelja. Ulazak u bunker bit će zaustavljen staklenim zidom iza kojeg će se nalazi umjetnička intervencija.

Povijesni narativ

No Smričnjak će biti i atraktivan vidikovac sa spektakularnim pogledom, kao i šetnica. Osim što se s vrha pruža nesmetan pogled u svim smjerovima, Smričnjak je sada i dio gradske panorame u kojoj svojim piramidalnim obrisom tvori kulisu zapadnom dijelu Šibenika, istovremeno se nadvisujući nad samim ulazom u grad.

image
Šibenik - Smričnjak, uređenje bunkera u vidikovac
Studio NFO
image
Šibenik - Smričnjak, uređenje bunkera u vidikovac
Studio NFO
image
Studio Nfo
image
Studio Nfo

Rješenje studija NFO izabrano je u sklopu postupka koji je Grad Šibenik proveo u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu te Javnom ustanovom "Priroda" Šibensko-kninske županije, a zbog valorizacije i uređenja prostora Smričnjak. Idejna rješenja zatražena su od tri autorska tima: NFO-a, Arhitektonskog biroa Turato i tima MVA/Mikelić Vreš arhitekti.

- Zapanjujući pogled koji se pruža s vrha Smričnjaka i karakteristična kontura uzvisine u gradskoj silueti polazne su točke našeg promišljanja pri oblikovanju vidikovca. Pogled od 360 stupnjeva trebalo je svakako uvažiti i potencirati sve njegove smjerove. Vrlo je bitno i što smo što manje intervenirali u obris samog brda, odnosno sam njegov vrh - kaže arhitektica Kata Marunica, koja je s Nenadom Ravnićem osnivačica studija NFO.

Uspjeli su pomiriti povijesni i ratni narativ što ih Smričnjak nosi sa sobom i zadatak za stvaranje suvremenog, "eye-catching" odmorišta i vidikovca.

image
Studio Nfo
image
Studio Nfo
image
Studio Nfo
image
Studio Nfo

Kompozicija šetnica

Kao ključni alat u rješavanju prepoznali su koncept serpentine – jednog od najstarijih načina savladavanja prirodnih uzvisina i osvajanja njihovih vrhova. Osim što povezuje točke različite visine, nudit će i odmorište, točku na kojoj je moguće stati i sagledati put koji je iza, kao i onaj što slijedi.

- Oblikujemo suvremene šetnice V-oblika čiji krakovi izviru iz brda, dok im vrhovi lebde iznad kamenitog reljefa Smričnjaka. One omeđuju sam vrh brda i mali bunker, tvoreći zamišljeni trokut propustan na polovicama svojih stranica, odnosno mjestima susreta šetnica zarivenih u padinu - opisuje Nenad Ravnić projekt koji je nastao u suradnji i s Mirtom Mesić i Rokom Šarićem. A kao najrobusniji i najjednostavniji materijal za pomirenje teških atmosferskih utjecaja, temperaturnih razlika, pretpostavljenog vremena uporabe te robusnosti nametnuo se armirani beton u kombinaciji s drvom i čelikom.

Članovi autorskog tima arhitektonskog ureda NFO su Juraj Kunst Ožanić, Kata Marunica, Kristian Primorac, Nenad Ravnić i Filip Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:59