ŽIVOT U 2050.

Senzacionalni neboderi budućnosti: čitave ih se može seliti iz države u državu, mogu plutati po oceanima...

Nomad Metropolises

 Evolo/Ferrari/Profimedia/Evolo/ferrari/profimedia
Žiri je odabrao tri pobjednika i 15 ideja nebodera koji su dobili pohvale od sveukupno 309 zaprimljenih projekata

Ugledni magazin o arhitekturi i dizajnu eVolo objavio je pobjednike natjecanja Skyscraper 2023. Žiri je odabrao tri pobjednika i 15 ideja nebodera koji su dobili pohvale od sveukupno 309 zaprimljenih projekata. Ova godišnja nagrada ustanovljena 2006. godine odaje priznanje vizionarskim idejama koje kroz novu upotrebu tehnologije, materijala, programa, estetike i prostornih organizacija potiču način na koji razumijemo vertikalnu arhitekturu i njen odnos s prirodnim i izgrađenim okruženjima.

1. mjesto

Nomad Metropolises kojeg su dizajnirali Chufeng Wu, Chang Lu, Bozhi Zheng, Duo Wang, Shuxiao Zhang iz Kine. Projekt istražuje mobilni grad koji se uključuje u postojeću infrastrukturu i pruža nove usluge gradu domaćinu. Može ih se preseliti na različite lokacije, i sve stanovnike zajedno.

image

Nomad Metropolises

Evolo/Ferrari/Profimedia/Evolo/ferrari/profimedia

2. mjesto

Ocean Re-clamation Skyscraperd autora Dennisa Byuna, Harryja Tsea i Sunjoo Leea s Novog Zelanda. Ovaj mobilni oceanski neboder kreće se duž Tihog oceana, točnije ogromnog otoka smeća nazvanog Pacific Garbage Patch kako bi skupio i reciklirao smeće.

image

Ocean Re-clamation Skyscraperd

Courtesy Evolo/Swns/Swns/Profimedia/Courtesy Evolo/swns/swns/profimedia

3. mjesto

K8 Forest Lift Off, dizajneri; Ahmad Hafez i Hamzeh Al-Thwei iz Njemačke. Njihov projekt u amazonskoj kišnoj šumi osmišljava novi model urbanog razvoja koji daje prioritet dobrobiti ekosustava i njegovoj bioraznolikosti.

image

K8 Forest Lift Off

Courtesy Evolo/Swns/Swns/Profimedia/Courtesy Evolo/swns/swns/profimedia

POHVALE

* Samoizgrađena zračna bolnica Yanga Xiaopenga iz Kine. Projekt je inspiriran ratom u Ukrajini. S obzirom na veliki broj ranjenika u ratu, najbolji način da se ublaži nedostatak medicinskih resursa je izgradnja modularne privremene bolnice, koja se može izgraditi u vrlo kratkom vremenu, vizija je autora.

image

Samoizgrađena zračna bolnica

Evolo/Ferrari/Profimedia/Evolo/ferrari/profimedia

* Spiralni poljoprivredni neboder, Artha Krisiantara iz Indonezije. Ideja je potaknuta pandemijom Covida 19 koji je dodatno ukazao na činjenicu da konvencionalna poljoprivreda ima puno nedostataka. Spiral Farming Skyscraper vertikalni je poljoprivredni sustav kojeg pokreće priroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:43