Je li to de Kooning?

Samo Alteri, nekadašnji učitelji, znaju kako su došli do slike vrijedne 100 milijuna dolara. Tu su tajnu ponijeli sa sobom u grob

Willem de Kooning

 The University of Arizona
Slika poznata ‘Woman-Ochre‘ ukradena je još 1985. godine iz Muzeja Sveučilišta Arizona u Tucsonu. FBI je objavio niz detalja iz istrage o neobičnom paru penzionera

Bila je 2017. godina kada je ženu imena Jori Frost angažirala Rita Alter, 81-godišnja udovica s demencijom iz gradića Cliff u Novom Meksiku, oko pomoći u kući. Prvog dana gospođa Alter, umirovljena učiteljica čiji je suprug Jerry, također učitelj, preminuo 2012., provela ju je po svom domu, a kada su ušle u spavaću sobu, zatvorila je vrata kako bi joj pokazala mjesto gdje drži Hooverov usisavač. Frost je pažnju međutim više privukla jedna apstraktna slika s prikazom nečeg što joj je ličilo na golu ženu, uramljenu u jeftini pozlaćeni okvir. "Bože, kakva ružna slika", rekla je. Gospođa Alter znakovito ju je pogledala: "Dušo, da znaš koliko vrijedi, pregrizla bi jezik." Nakon što je te iste godine umrla, "ružnu sliku" na rasprodaji imovine iz doma Alterovih kupili su vlasnici jedne antikvarnice, zajedno s još nekim predmetima, za dvije tisuće dolara. "Je li to de Kooning?" počeli su pitati znatiželjni kupci antikvare koji pojma nisu imali što imaju u svom dućanu. Nije im preostalo drugo nego da sliku za početak uguglaju. Imali su što i vidjeti nakon što su upisali ime slavnog umjetnika u tražilicu – pa to je de Kooning vrijedan 100 milijuna dolara. Slika poznata pod nazivom "Woman-Ochre" ukradena je još 1985. godine iz Muzeja Sveučilišta Arizona u Tucsonu i od tada joj se izgubio svaki trag.

Odmah su nazvali muzej: "Zovemo iz Silver Cityja u Novom Meksiku. Mislimo da imamo sliku koja je ukradena iz vašeg muzeja", rekao je jedan od antikvara osobi koja se javila na recepciji. "Oprostite, koju sliku?" pitali su ga. "De Kooninga".

Nitko od rođaka bračnog para Alter nije znao kako je slika dospjela u njihov dom. Kako su mogla dva penzionera izvesti tako savršen zločin, pitali su se mnogi. Alterovi su preko noći postali slavni, iako više niti jedan niti drugi nisu bili među živima. Slika je bila u poprilično lošem stanju te je trebala temeljitu restauraciju. Ovih se dana konačno u svom punom sjaju vraća u muzej gdje se nalazila dok nije bila ukradena, tim povodom upriličena je i posebna izložba "Restored – The Return of Woman-Ochre", a FBI je objavio niz detalja iz istrage o neobičnom paru penzionera i njihovim životnim navikama iako međutim i dalje ostaje misterij kako su se domogli slike.

"Samo Alteri znaju kako su došli do slike vrijedne 100 milijuna dolara. Tu su tajnu, nažalost, ponijeli sa sobom u grob‘, rekao je Tim Carpenter, viši savjetnik FBI-eva tima za zločine povezane s umjetničkim djelima.

Naknadna istraga otkrila je da su bivši učitelji, inače iz New Yorka, koji su se u Novi Meksiko doselili sredinom sedamdesetih godina, posjedovali i druge umjetnine, uključujući dvije slike za koje je FBI tvrdi da vrijede stotine tisuća dolara.

Također, nećak Alterovih otkrio je FBI-u da je Rita prije smrti imala obveznice u vrijednosti više od milijun dolara, unatoč tome što je njezina godišnja plaća kao logopeda u Silver Cityju u Novom Meksiku iznosila samo 16.171 dolar.

Christy Miller, učiteljica koja je dijelila ured s Ritom, izjavila je za medije da su Njujorčani luksuzno živjeli u svojoj novoj kući na jugozapadu, u koju su se preselili 1977. godine.

Njihov ranč bio je opremljen bazenom, bistama Williama Shakespearea i Ludwiga van Beethovena te plavom piramidom prekrivenom pločicama.

Susjedi su primijetili da su puno putovali, posjetili su među ostalim Hong Kong, Čile, Tasmaniju, Nepal, Indiju, Japan i Karibe. Prema istrazi, Alterovi su posjetili ukupno oko 145 zemalja, a imali su i svoju listu omiljenih mjesta – Tibet, Taj Mahal u Indiji, Kenija…

Susjedi su rekli da ih je očigledno bogatstvo držalo na distanci, a kad bi ih pozvali u kuću, na komentare da je slika koju drže u spavaćoj sobi ružna, Rita i Jerry bi se smijali. Par je navodno svoje bogatstvo pripisivao raznim nasljedstvima koja su dobili.

Iako je Jerry 2002. pretrpio teški srčani udar, par je nastavio putovati, a njihovo posljednje zajedničko putovanje bilo je na Karibima. Zatim je 2012. Jerry doživio moždani udar i u 81. godini preminuo.

Nakon Ritine smrti, njihov nećak, Ron Roseman, izvršitelj njihove ostavštine, donirao je par skupih slika i drugih skulptura neprofitnoj trgovini rabljenih proizvoda Silver City Town and Country Garden Cluba koja je prodala umjetnine za 122.692 dolara, tri puta više nego što ta organizacija obično zaradi godišnje.

A o velikoj pljački i neobičnom paru umirovljenika snimljen je i dokumentarni film u režiji Alison Otto "The Thief Collector" koji je premijeru imao u ožujku i trenutno je na programima raznih festivala u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:42