Važni datumi

Rockmark izdao kulturni kalendar: Umjesto bibiljskih motiva, centralna mu je figura Kurt Cobain

Kulturni kalendar, Rockmark

 press
Kalendar je napravljen po uzoru na jednolisne katoličke kalendare, pa im je i grafički vrlo sličan

Na današnji dan rođeni su Mani Gotovac, Ryan Gosling i Neil Young, a ja svoj nadolazeći rođendan dijelim s Ivicom Kostelićem, Miley Cyrus i Vincentom Casselom. Dobra ekipa!

Nisam to saznala na HRT-ovom TV kalendaru, nego u Rockmarkovom kulturnom kalendaru za 2022. godinu, kojeg su predstavili pred Interliber, a tamo ga (među ostalim) i prodaju po cijeni od deset kuna.

Inovatori iz Rockmarka ovaj su kalendar napravili po uzoru na jednolisne katoličke kalendare, pa im je on i grafički vrlo sličan, te na njemu prevladavaju prepoznatljivi svijetli tonovi plave. Uz jednu vrlo očitu razliku – umjesto biblijske ikonografije, centralna figura ovog kalendara je legendarni Kurt Cobain.

Katolički kalendari jedan su od zaštitnih znakova svakog slavenskog doma koji drži do sebe, pa je preporuka za pravu prezentaciju ove moderne verzije papira koji povezuje datume i važne osobe selotejpom ga zalijepiti na regal ili ogledalo, kako su radili naši djedovi i bake.

Bio bi veliki hit kad bi, osim na Interliberu, na webu i u svojem fizičkom dućanu, ekipa iz Rockmarka prodavala ove kalendare i na zagrebačkim kolodvorima, pa one koji odbiju kupnju psovala i proklinjala, što je kulturna tradicija brojnih prodavača koji tako dočekuju putnike koji stižu u metropolu.

U nadi da će se možda odlučiti na takav gerilski potez, Rockmarkovce svakako pohvaljujemo za entuzijazam i kreativnost. Inovativni su i promptno reagiraju na trendove i situacije, kako svojim knjiškim izdanjima, tako sve više i popratnim autorskim memorabilijama, među kojima valja istaknuti i Pop Up Kviz karte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:14