Dramatičan apel

Pukotine na Orlandovom stupu najviše se šire tijekom ljeta, a oštećenje raste i radi centralnog trna koji je ugrađen u jezgru

Orlandov stup snimljen prije tri godine
 

 Tonci Plazibat/Cropix
Dugačka restauracija u Dubrovniku spomenika kojeg je 1418. izradio Bonino iz Milana uz pomoć Antuna Dubrovčanina

Sa stručnjacima ICCROM-a određen je daljnji pristup sanacije oštećenja Orlandova stupa, rekli su iz Ministarstva kulture i medija. Bili su s njima na terenu i održali sastranke stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa sanacije postojećih oštećenja. Riječ je o jednom od najvrjednijih kiparskih spomenika i ključnih urbanističkih i društvenih orijentira Dubrovnika kojeg je prema ugovoru iz 1418. izradio Bonino iz Milana uz pomoć Antuna Dubrovčanina.

Razmotreni su rezultati višegodišnjeg praćenja stanja konstrukcije te je utvrđena dinamika daljnjih konzervatorsko-restauratorskih radova. Zaključeno je, kako navode, da je progresija oštećenja potaknuta radom različitih materijala i centralnog trna koji je u posljednjoj intervenciji ugrađen u jezgru stupa. Rast pukotina je linearan (s prosječnim godišnjim prirastom od 0.04 mm), a njihova aktivnost je najizraženija tijekom ljetnih mjeseci.

Do kraja godine planiran je dovršetak trogodišnjeg statičkog monitoringa i započetih strukturalnih istraživanja jezgre stupa. Temeljem interpretacije rezultata dosad provedenih istraživanja, budući zahvati biti će usmjereni na provedbu konzervatorsko-restauratorskih aktivnosti in situ. Zahvat će uključiti radove sanacije oštećenja i zapunjavanja pukotina s ciljem površinske stabilizacije kamena i zaštite reljefa. Prijedlog dugoročnog konzervatorskog plana koji uključuje i otpuštanje sile centralnog trna ICCROM će dostaviti tijekom rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:08