GLASAJTE U ANKETI

Prvi smo vidjeli skulpturu Johnnyja Štulića u centru Zagreba: ‘Crvena? Pa bio je eruptivan karakter, vražićak...‘

Skulptura

 Damjan Tadic/Cropix
Skulpturu će u Hatzovoj ulici u Parku skulptura publika moći pogledati od petka, a napravio ju je Boris Leiner, bivši bubnjar Azre

Nova skulptura frontmana Azre, Branimira Johnnyja Štulića, od petka će se moći pogledati u centru grada, u Hatzovoj ulici, gdje je Park rock‘n‘roll skulptura. Njezin je autor Boris Leiner, i sam nekoć član Azre, u kojoj je bio bubnjar. Skulptura se svečano otvara ovaj petak, a mi smo ju imali prilike prvi vidjeti.

Skulptura je, pjevačeva bista zapravo, jarke crvene boje. To je i prvo što pitamo Leinera, zašto crvena? "Pa, Johnny je mali vražićak, zato ova boja. On je i eruptivan karakter, nije ga teško bilo prizvati u sjećanje. Na ideju za skulpturu došao sam dok sam surađivao s Igorom Mirkovićem na filmu ‘Sretno dijete‘".

Rekla bih, po bisti, da je Štulić u svojim dvadesetim godinama. Ili? "Prije u ranim tridesetima. Osim po sjećanju, naime, koristio sam se i jednom fotografijom dok sam radio skulpturu", govori nam. Oči su mu malo ukriž? "Da, zapravo su svi zrikavi ljudi jakog karaktera, fokusirani na cilj koji imaju", objašnjava. Ima i bradu, staru koja dva do tri dana? "Da, on je bio muževan, lijep primjerak ljudske rase", odgovara mi. Ne mogu zaključiti je li sarkastičan ili nije. "I jedno i drugo. Ovo je sitno bockanje. Naš je odnos bio turbulentan, odnos gospodara i roba, Don Kihota i Sancho Panza, egomanijaka i pomirljivog sluge", nabraja. Materijal? "Riječ je o patiniranom gipsu", govori.

image


Boris Leiner

Damjan Tadic/Cropix

Zadovoljan je

S Leinerom smo se našli u Parku skulptura, dok se spustila kiša nad Zagrebom, iz kafića smo promatrali kako pada i po njegovoj drugoj skulpturi, onoj Amy Winehouse. "Srećom, ona je od plastike pa je otporna", kaže. Morala sam ranije krenuti, govori mi: "Slobodno vi odite, ja ću gledati Amy, zadovoljan sam kako je ispala, dugo ju nisam vidio".

Završio je Likovnu akademiju, kiparstvo, no čitav se život više bavio glazbom: "Po prirodi sam ekstrovert, više mi je odgovaralo biti pred publikom nego u osami ateljea", govori. Radi li na nekim novim skulpturama? "To je fizički težak posao, i prljav, navlačiti materijal koji ima i po 50 kilograma, puno je lakše kolegama koji rade grafiku, primjerice. No u zadnje sam se vrijeme ponovno dosta bavio glazbom", kaže i najavljuje izlazak novog singla u četvrtak, "Kad bubanj krene". Promocija će biti u Tvornici: "Vraćam se nakon osam, devet godina glazbi".

image

Boris Leiner

Damjan Tadic/Cropix

Kako je pisala kolegica Klara Rožman nekidan, ova je skulptura zanimljiva i zbog njihova odnosa, koji se da iščitati i u ovom intervjuu. Naime, "svadljivi Johnny na bivšeg se kamerada obrušio u povodu Leinerove autobiografije koja sadrži priče o velikanima domaćeg rock and rolla, na što je Johnny odmah reagirao, optužujući bubnjara za krađu i laži, uz konstataciju da se Leiner ponio poput krapinskog pračovjeka, dok je njegove bubnjarske sposobnosti usporedio s onima mrtve ribe na suhom.

Leiner se na te prozivke nije pretjerano obazirao, za portal glazba.hr samo je smireno rekao da u svakom bendu treba biti genijalaca, luđaka i jedan diktator, a Johnnyju je poželio da je "živ, živ, živ" te dodao kako s Johnnyjem nikad nije bilo dosadno.

image

Boris Leiner

Damjan Tadic/Cropix

Britak um

"On je bio britka uma, znao te pogoditi. A istovremeno mislim da je bio i slab čovjek, što se vidi iz nekih njegovih reakcija prema ženama. Tu pokazuješ koliko vrijediš. Pisao je najljepše rock-balade na ovom prostoru, a toliko se svinjski ponio prema određenim ženama. To je paradoks", rekao je Leiner za glazba.hr.

Leiner i Štulić godinama su uspješno glazbeno surađivali, a Leiner je kao bubnjar Azre godinama stvarao glazbenu povijest zajedno sa Štulićem.

image

Boris Leiner

Damjan Tadic/Cropix

Radi se o ukupno četvrtom Leinerovu radu izloženom u Tematskom parku rock‘n‘rolla smještenom u ulici Pavla Hatza 16 u Zagrebu, a dosad je inspiraciju pronalazio u Johnu Lennonu, Amy Winehouse i Jimiju Hendrixu. Skulpture ovdje imaju i David Bowie, Ramonesi, Joe Strummer, Debbie Harry, Iggy Pop, Dino Dvornik, Nick Cave, Lemmy Kilmister, Patti Smith, Skin iz Skunk Anansie i Jack White.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 11:27