SVE IZGLEDA STVARNO

Prvi pogled u novi Draženov muzej: Njegova voštana figura je toliko realistična da se na njoj ocrtavaju svi mišići

Dražen Petrović, voštana figura

 Ronald Gorsic/Cropix
U Muzeju Dražena Petrovića postavljena je skulptura izrađena u muzeju Madame Tussauds

Želja obitelji je da izgleda kao da je on s nama - ponosno govori Biserka Petrović okupljenima u Muzeju Dražena Petrovića. Pogled joj leti s lica na lice prijatelja i sudionika projekta, a potom se zaustavlja na voštanoj skulpturi njezina sina Dražena koja je danas prvi puta otkrivena javnosti u novom dekoru posvećenom 20. godišnjici posthumnog ulaska košarkaškog Mozarta u Kuću slavnih u Springfieldu.

Kip u realnim proporcijama stoji na pet izdignutih olimpijskih krugova. Voštana Draženova koža prekrivena je dlačicama, a ocrtavaju se i svi mišići za koje se, kaže Biserka, posebno angažirao njezin unuk. Niz Draženove ruke slijeva se znoj. Odjeven je u svjetloplavi dres New Jersey Netsa, a na stopalima su mu tenisice.

Odlučan pogled

Sve izgleda stvarno, čak i pogled. Pogled odlučna i samouvjerena košarkaša koncentrirana na postizanje koša. Onaj isti koji ga je krasio prilikom svakog njegova poteza, isti koji ima osoba koja kaže da bi u nadmetanju jedan na jedan između njega i Michela Jordana, najvećeg svih vremena, pobijedio onaj koji bi prvi imao loptu.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Prostor oko voštane skulpture ispunjava zvuk košarkaške utakmice, a Draženov se kip nebrojeno puta reflektira u isprekidanom zrcalu i daje odrazu privid vječnosti. Ipak, vječnost u Draženovom slučaju nije samo privid.

- Moram zahvaliti narodu koji ne da Dražena. Jer Dražen ne pripada samo obitelji, nego cijelom narodu - komentira Biserka Petrović referirajući se na jednog posjetitelja Draženova groba koji joj je rekao da ga je ona rodila, ali "da je Dražen od sviju nas". Te su riječi sjetno ispunile prostoriju, a uspomena se produbila pokazivanjem Draženova videa. Da bi se video pokrenuo, potrebno je bilo pritisnuti loptu.

image
Ronald Gorsic/Cropix

- Zamolila bih gospodina Zlatka Matešu da pokrene video pritiskom na loptu jer je ona život obitelji, ali i vaš - govori Biserka Petrović predsjedniku Hrvatskog olimpijskog odbora. No, on to nije htio učiniti sam, inzistirao je da to napravi Biserka. Kratko su diskutirali da bi se na kraju složili kako će to učiniti zajedno. Pritisnuli su loptu i video je započeo.

Počeli su se izmjenjivati kadrovi Dražena Petrovića u slavlju zabijenih koševa, pogođenih trica s krupnim planom njegova lica. Izmjenjivali bi se na videozidu, nekad prikazani na četiri dijela raspoređena na više ekrana, a potom bi se umanjeni prikaz emitirao na svim ekranima. Video je pratilo djelo Wolfganga Amadeusa Mozarta "Mala noćna muzika".

image
Ronald Gorsic/Cropix

Figura u prvom planu

- Ovo mogu gledati i ne spavati - govori Biserka Petrović.

Krešendom skladbe, počeo je prikaz na ekranu: u dresovima Netsa, Blazersa, Real Madrida, Šibenke i Cibone Dražen je zabijao poene popraćene čuvenim slavljem s visoko uzdignutim šakama.

Nakon završetka videa, Zlatko Mateša se obratio okupljenima.

image

Ante Vrban, Biserka Petrović, Zlatko Mateša

Ronald Gorsic/Cropix

- Imam osjećaj da će uskoro tu loptu zakucati - priča dodavši da je oduševljen realnošću skulpture koja je izrađena u pariškom muzeju voštanih figura Madame Tussauds. Istaknuo je ostavštinu Dražena Petrovića i kao primjer njegove veličine naveo kip koju se nalazi u Olimpijskom muzeju u Lausannei te priznanje mladim hrvatskim sportašima koje nosi njegovo ime.

Interijer oko skulpture osmislio je Šibenčanin Ante Vrban, arhitekt kojem se majčina kuća nalazi nasuprot Draženova spomenika.

- Kad su mi rekli za ovaj projekt, iste sam sekunde otkazao sve što sam radio - otkriva Vrban. Rekao nam je kako je sve osmišljavao mjesec dana, a tri tjedna je trebalo da se njegova vizija materijalizira.

image

Ante Vrban, figura Dražen Petrović, Biserka Petrović

Ronald Gorsic/Cropix

- Meni je Dražen kao klincu iz Šibenika bio vodilja na sve moguće načine i bila mi je velika čast to raditi - nastavlja Vrban. Prisjetio se prvog puta kad je vidio voštanu skulpturu i svojeg oduševljenja njome. Tada mu se činilo "kao da je Dražen živ" i shvatio je veličinu kipa i odlučio ga staviti u prvi plan.

- Ovo je potpuno odvojena soba u muzeju i sa svom simbolikom koja je ovdje sadržana potrebno je jednostavno arhitektonsko rješenje - objašnjava Vrban. Postavio je olimpijske krugove želeći naglasiti lakoću kojom je Dražen igrao, a video su mu pomogli izraditi suradnici iz Real grupe. Zrcalom je ilustrirao vječnost, a inspiracija mu je bila skulptura u Lausannei. Tijekom radova u Zagrebu su figuru dolazili premještati ljudi iz Tussaudsa, pazeći da se ne ošteti.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Ipak, novouređenu prostoriju posjetitelji neće moći vidjeti do rujna.

- Tada ćemo napraviti show povodom obljetnice ulaska u Kuću slavnih. To moramo napraviti zbog Dražena koji je bio čovjek od ljudi. Voljeli su ga, a ljubav naroda ne možeš kupiti. On ju je zaslužio svojim ponašanjem - otkrila je Biserka Petrović. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:49