TREĆE IZDANJE

Prolaz neboder simbolički će se preimenovati u Prolaz Tomislava Gotovca. I tako počinje Artupunktura

Luka Korlaet, Nevena Tudor Perkovic, Ivana Franke, Martina Bienenfeld,Aleksandar Ilic Battistta i Ivan Tanic
IX

 Ranko Suvar/Cropix
Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je Artupunkturu okarakterizirao kao demokratizaciju, deelitizaciju te popularizaciju umjetnosti u najboljem smislu riječi

Prve dvije godine Artupunkture bile su primarno "ljudska i umjetnička gesta prema gradu, susjedima", dok će se koncept ove godine organizirati oko mapiranja novih vizija i ekosustava grada, najavio je umjetnički direktor Artupunkture Aleksandar Battista Ilić na konferenciji za novinare uoči skorog otvorenja Artupunkture, koje je predviđeno za 12. listopada.

Materijali najavljuju "prelazak na zreliju koncepciju, mapiranje i komunikaciju koji se temelji na vrhunskoj umjetničkoj tradiciji novih progresivnih tendencija i globalno relevantnih umjetničkih pokreta nastalih u Zagrebu u proteklih sto godina: od avangarde i eksperimenata u svim umjetničkim medijima i umjetnostima do novih suvremenih, radikalnih i društvenih umjetničkih praksi, performansa i akcija".

Novo izdanje projekta Turističke zajednice grada Zagreba i partnera ove godine u trideset dana predstavlja trideset umjetničkih projekata. Nizom izložaba, instalacija, akcija, predavanja, radionica Artupunktura kroz drugu polovicu listopada te mjesec studeni nastavlja raditi na definiranju Zagreba kao kulturnog središta ovog dijela Europe.

Treću Artupunkturu otvorit će inicijativa u Prolazu neboder, čiji je cilj oživljavanje Prolaza neboder, primarno simboličkom, akcijom njegova preimenovanja u Prolaz Tomislava Gotovca, čime se fokus stavlja na značaj djelovanja spomenutog umjetnika, kao i ulogu umjetnosti u zajednici i javnome prostoru.

Odabrane umjetničke projekte predstavili su Battista Ilić te Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, a važnost projekta naglasili su i Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika grada Zagreba te Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti.

Kreativni direktor Šanavala Concept Store i suradnik na projektu Ivan Tanić najavio je novi vizualni identitet Artupunkture.

"Vizualni identitet se svake godine mijenja i evoluira, uvodi radikalne promjene, ali zadržava cjelovitost i jezgrovitost", komentira Tanić te podsjeća na vizuale kojima su predstavljena prethodna izdanja Artupunkture: vizualni materijali originalne Artupunkture reflektirali su ideju terapije Zagreba umjetnošću u delikatnom razdoblju nakon potresa i zdravstvene krize, dok je prošlogodišnjim punktiranjem komunikacijskih materijala ta ideja još više naglašena.

Bienenfeld, koja je najavila bijenalno održavanje Artupunkture, projekt je stavila u kontekst ozbiljnog predstavljanja i promocije hrvatske kulturne scene unutar, ali i izvan granica Hrvatske, pa i Europe te predstavila pet kategorija sadržaja: obilaske/ art ture, kulturu u kvartu (primjerice Peščenica, Dubrava, Ribnjak, Trešnjevka), institucije u kulturi na Artupunkturi, zatim instalacije, izložbe i performanse u javnom prostoru te kategoriju Artupunktura predstavlja. U kategoriji instalacija, izložbi i performansi u javnom prostoru istaknuta je umjetnička instalacija "Rezonanca nepredviđenog" Ivane Franke, zagrebačke umjetnice koja živi i djeluje u Berlinu. Instalaciju je Franke isprva postavila na pročelju Muzeja umjetnosti u Yokohami, a njenu inačicu ove godine moći će se doživjeti kod Glazbenog paviljona na Zrinjevcu.

Osim navedene umjetničke instalacije među najavljenim se sadržajima, o kojima se možete informirati na stranicama Artupunkture, nalaze iznenadne plesne predstave "Let‘s dance!", "Glazbeni atrij: 75 godina ZKM-a", "Reli po galerijama", "Otvorena vrata umjetničkih ateljea", "Galerija Ilica: Društveni procesi - Lice Zagreba: od futurizama do odrasta", "Ambijentalna audioinstalacija Soundtrack za Otti" Kate Mijatović, izvedba i izložba-akcija "Sampladelija u noći živih umrlika (ili Matošiana kakva nikada nije bila)", izložbe i land art instalacije u gradu "Organska inteligencija: Učenje suživota", izbor novih umjetničkih radova u ediciji Zlatana Vehabovića koji prate njegovu publikaciju "Atlas manjeg svijeta", izložba _RADI_I_TE umjetnika pod pseudonimom Nebitno, koja grafite seli u galerijsko okružje.

Tudor Perković je pozornost skrenula na suradnje te kulturu opisala kao "vezivno tkivo koje spaja kolektivno i individualno, javno i privatno te povezuje sve nas unutar zajednice na način koji ostaje trajan", a Korlaet je Artupunkturu okarakterizirao kao demokratizaciju, deelitizaciju te popularizaciju umjetnosti u najboljem smislu riječi koja je u dosluhu s kulturnom strategijom Grada Zagreba. Riječ je o društveno važnom projektu kojega će Grad Zagreb nastaviti podržavati, zaključuje Korlaet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:04