ŽELJKA FAJFAR

Profesor arhitekture nam je rekao: ‘Žene su tu da rađaju i da brinu za obitelj, nemaju vremena za voditi firmu‘

Studentica, ilustrativna fotografija

 -/wavebreak/profimedia/-/wavebreak/profimedia
‘Mislim da smo svi bili šokirani ovakvom izjavom koja je bila upućena mladim curama koje se samo žele izboriti za dobar život‘ objavila je studentica na TikToku, gdje često piše o studentskom životu

‘Žene su tu da rađaju i brinu za obitelj, one ionako nemaju vremena voditi arhitektonsku firmu‘, riječi su jednog profesora s kojim se susrela, ispričala je na TikToku studentica arhitekture u Grazu Željka Fajfar.

Fajfar, koja na TikToku objavljuje videe o svojim iskustvima studentskog života, tog je puta podijelila iskustvo s prve godine studija, kada je jedan profesor ustvrdio da ne razumije zašto žene upisuju arhitekturu.

"Na prvoj godini fakulteta jedan profesor nam je rekao kako on ne razumije zašto žene uopće studiraju arhitekturu kad je zapravo glavni cilj arhitekta cijeli svoj život posvetiti karijeri, a žene to – ne mogu. ‘Žene su tu da rađaju i brinu za obitelj, one ionako nemaju vremena voditi arhitektonsku firmu‘. Mislim da smo svi bili šokirani ovakvom izjavom koja je bila upućena mladim curama koje se samo žele izboriti za dobar život. Biološki jesmo predodređeni za neke stvari i zato žene i muškarci nikad neće biti jednaki, ali to ne znači da svaka žena želi biti kućanica i rađati djecu, osvrnula se Fajfar na profesorovo mišljenje.

Svoje viđenje u komentarima ispod videa ostavili su i neki drugi korisnici. Jedna osoba je podijelila da je isto rekao i njen profesor iz poduzetništva za mlade poduzetnice, druga je ispričala da mama njene prijateljice ima arhitektonsku firmu, iako je odgojila troje djece. Jedan korisnik smatra da se zbog žena muškarci i mogu stopostotno posvetiti karijeri, jer ništa ne rade s djecom, dok žene rade i jedno i drugo. Upravo taj profesorov komentar razlog je zašto trebamo feminizam, stoji u jednom komentaru.

Neki komentatori rekli su da ne razumiju zašto je on još profesor na fakultetu.

Dok su se neki složili s Fajfar te u komentarima kritizirali profesorovu izjavu, neki ga, kažu, razumiju.

"Kod mene na poslu: završila faks, počela raditi, dobila ugovor za stalno onda se udala pa ostala trudna... 5 godina je nije bilo na poslu. Sad je opet trudna s 3. djetetom. Razumijem tvog profesora", izjasnila se jedna žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 06:45