KRALJ NEBESKE ŠETNJE

Prije 50 godina šokirao je svijet i hodao po žici između Blizanaca: ‘Ludog Francuza‘ zbog opasnog pothvata odmah su uhitili‘

 Philippe Petit 

 Matt Campbell/afp/profimedia/Matt Campbell/afp/profimedia
Phillipe Petit je 1974. hodao na žici i izvodio akrobacije između nebodera na Manhattanu koje su 2001 avionima srušili teroristi

Prije točno pedeset godina počinjen je, kako su ga brojne novine tada nazvale, najveći umjetnički zločin stoljeća. U ranim jutarnjim satima, sedmog kolovoza 1974. godine, francuski umjetnik i šetač po žici Philippe Petit zauzeo je svoj položaj na nešto više od 411 metara visine iznad ulica New Yorka i započeo svoju sudbonosnu šetnju stoji na stranicama Memorijalnog muzeja 9/11.

Petit je proveo 45 minuta na tankoj metalnoj žici koja je povezivala Blizance, odnosno dva tornja Svjetskog trgovačkog centra. Sama je žica bila duga oko 40 metara. Umjetnik ne samo da je po žici šetao već je na njoj i nastupao izvodeći razne akrobacije dok se ispod njega nije nalazila nikakva zaštitna mreža.

Tisuće strepile zbog njega

Ulice donjeg Manhattana ubrzo su se ispunile s tisućama ljudi, a mnoštvo je sa strepnjom i divljenjem promatralo umjetnika koji je na žicu i legao te pozdravio nebo i mahnuo pticama.

image

Scena s Josephom Gordon-Levittom u filmu "The Walk" (2015).

Supplied By Lmk/landmark/profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Vrlo je zanimljivo da mu je ideja za ovaj nevjerojatni pothvat došla sasvim slučajno. Petit je sjedio kod svog stomatologa 1968. godine kada je na zidu ugledao sliku dva tornja. Odmah mu se u glavi počeo stvarati i razrađivati plan.

„Ako vidim dva tornja jednostavno moram između njih prošetati. Sve što je ogromno i napravljeno ljudskom rukom zadivljuje me i zove“, rekao je nevjerojatan umjetnik koji je svoju zapanjujuću šetnju započeo na vrhu južnog tornja.

Kad je imao svega 18 godine Petiti je počeo planirati ovaj, kako je on ton nazvao, „le coup“, a šest je godina proučavao Blizance čiji su vrhovi bili glavna lokacija njegovog nastupa. Za nastup nitko nije ni znao, a Petit je do sitnih potankosti izučio samo konstrukciju tornjeva i smjerove te jačinu vjetrova koji su puhali pri njihovim vrhovima.

Povukli optužbe

Pošto njegov nastup nije bio odobren te se smatrao dijelom vandalizma u cijelu se priču uključila i Newyorška policija. Petit je netom nakon šetnje uhićen, no sve su optužnice podignute protiv njega ukinute odnosno povučene pod uvjetom da izvede besplatan aero show za djecu u Central Parku.

Šetnja i nastup Philippea Petita postali su tema brojnih svjetski nagrađivanih dokumentaraca, filmova kao što je „Čovjek na žici“ iz 2008. godine, knjiga za djecu od kojih je jedna „Čovjek koji je šetao između dva tornja“, a također se fotografije tada nastale smatraju jednim od najprepoznatljivijih i najupečatljivijih simbola New Yorka.

image

Philippe Petit

Kevin Dietsch/getty Images/profimedia/Kevin Dietsch/getty Images/profimedia

Memorijalni muzej 9/11 u svoju je postavu uvrstio priču o ovom nevjerojatnom Francuzu. Smješten unutar izvornog otiska Sjevernog tornja, izložbeni prostor donosi detalje o tornjevima te o napadu koji se na njih dogodio 11. rujna 2001. godine pomoću raznih artefakata, svjedočanstva u prvom licu te arhivskih audio i video snimki.

Petit, koji će sljedeći tjedan napuniti 75 godina, još uvijek ima zavidnu ravnotežu, piše The New York Times, a to je i dokazao prije nekoliko dana kada se penjao jednostavnim metalnim ljestvama ne bi li dosegnu nešto nalik na platformi za ronjenje koja se nalazila na visini od oko šest metara. Ispred njega se ubrzo našla žica za hodanje u zraku, a s pomoću motke za balansiranje graciozno je izveo svoju akrobaciju vježbajući za nadolazeću predstavu.

‘Nisam toliko star‘

„Ludi misle da kada ostariš više ne možeš ništa, a ja mislim baš suprotno. Smatram da je magičnije i ljepše kada se sada, s 74 godine, osvrnem na ono što sam napravio s 18“, rekao je umjetnik u nedavnom intervjuu.

U Katedrali Svetog Ivana Božanskog vježbao je za „Towering!!“, novu predstavu koju će uskoro izvesti ne bi li obilježio pedesetu godišnjicu svoje nebeske šetnje između dva tornja koji su zastupljeni i u samom nazivu predstave kao dva uskličnika.

image

Philippe Petit

Gabriel Bouys/afp/profimedia/Gabriel Bouys/afp/profimedia

Katedrala na Gornjem Manhattanu posebno je mjesto za Petita jer je on njezin počasni član odnosno gost od 1980. godine. Tadašnji dekan katedrale, velečasni James Parks Morton, dodijelio je Petitu ovu titulu kako bi zaustavio policija ga uhiti nakon nedopuštene šetnje. Dvije godine kasnije, prošetao je Amsterdamskom avenijom do katedrale kako bi inaugurirao novu fazu njezine izgradnje.

Katedrala za umjetnika ima i veliko osobno značenje jer je tu pokopan pepeo njegove kćeri Gypsy, koja je umrla od moždanog krvarenja kada je imala devet godina. Kako kaže nadolazeća mu je predstava bitna na više razina, a povezanost s kćeri jedna je od njih. To neće biti samo hod na žici unutar katedrale već će se nastup sastojati od 19 scena koje obilježavaju njegovu šetnju te 1974. godine. Nastupat će i dugogodišnji umjetnikov prijatelj glazbenik Sting.

Jedan će segment sadržavati skupinu studenata Balet Tech-a koji oponašaju drhtavo "high-wire" hodanje uz crvenu traku na pozornici prije nego što krenu plesati. U jednom će trenutku Petit uzeti mikrofon te „priznati svoje grijehe“, što je prikladno za ambijent održavanje predstave, koje je učinio za vrijeme i nakon šetnje između tornjeva.

„Važno mi je da nakon što sam cijeli život malo lagao o onome što se dogodilo, konačno kažem istinu“, rekao je umjetnik za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:48