Giuseppe Montanari

Preminuo jedan od očeva Dylana Doga, koji ga je radio više od 30 godina i to - do ‘zadnjeg daha‘

Giuseppe Montanari i njegov strip Dylan Dog

 Bonelli Editore
Poznati talijanski majstor stripa preminuo je 5. kolovoza u 86. godini, a vijest o njegovoj smrti objavio je izdavač Sergio Bonelli

Svijet stripa oprašta se od Giuseppea Montanarija, legendarnog crtača i jednog od velikih očeva kultnog serijala Dylan Dog.

Poznati talijanski majstor stripa preminuo je 5. kolovoza u 86. godini, a vijest o njegovoj smrti objavio je izdavač Sergio Bonelli putem svoje službene web stranice: "Napustio nas je umjetnik čiji je nepogrešivi stil vizualizirao, zajedno s Ernestom Grassanijem, mnoge nezaboravne avanture Dylana Doga. Njegovo ime veže se uz mnoštvo publikacija u svijetu stripa. Cijeli urednički tim iz Via Buonarroti prisjeća se Giuseppea s ljubavlju i divljenjem."

Od Montanarija su se oprostili i brojni obožavatelji kultnog stripa.

"Naš velemajstor Giuseppe Montanari prošetao je Zonom sumraka i zaspao… Preminuo je jedan od Dydovih očeva, koji je strastveno radio do ‘zadnjeg daha‘", piše, među ostalim, u jednoj od objava na stranici obožavatelja Dylana Doga.

Giuseppe Montanari rođen je 26. studenoga 1936. u mjestu San Giovanni in Persiceto u pokrajini Emilia Romagna, a u Milanu živi od 1944. godine, gdje završava prirodoslovnu gimnaziju. Stripovsku karijeru započeo je 1954., s nepunih dvadeset godina, u studiju čuvenog talijanskog strip-majstora Roya D‘Amyja - tu, među ostalim, kreira priče iz serije "I tre Bill", koju je objavila Tea Bonelli, crtačica i majka Sergia Bonellija. Njegova strast prema vesternima potom ga je dovela do stvaranja nekoliko priča koje su objavljene kao dodatak brojevima strip časopisa Cucciolo i Tiramolla. Surađuje i s Editoriale Corno, za koji izrađuje naslovnice i neke od priča serija Gordon i Maschera Nera. Okušao se zatim i u erotskim stripovima s pričama Goldrake Il Playboy za ErreGi Renza Barbierija i Giorgia Cavedona. Nakon što su se dva izdavača razdvojila, osnovavši dvije različite izdavačke kuće, nastavio je suradnju s Barbierijem koji je osnovao Edifumetto. Montanari je radio za tog izdavača najmanje desetljeće, među ostalim surađivali su na strip-seriji Lando.

image

Dylan Dog

Giuseppe Montanari

Sedamdesetih godina dolazi do uzleta u Montanarijevoj karijeri zahvaljujući početku pedesetogodišnje suradnje s Ernestom Grassanijem, prvo za tjednik Lanciostory (1974.), a onda za Sergio Bonelli Editore (1979.), izdavača popularnog stripa Dylan Dog. Kod Bonellija u početku radi crteže za strip Il Piccolo Ranger, na tekstove Decia Canzia i Giorgia Pezzina, stvara i neke priče za tjednik Full, da bi 1986. definitivno ušao u sastav Dylana Doga i postao, u tandemu s Grassanijem, jedan od njegovih najpoznatijih i najprepoznatljivijih crtača, počevši od "Noći punog mjeseca", trećeg broja iz uspješne serije koju je stvorio Tiziano Sclavi iste godine. Sve od tada pa sve do 2017. kreirao je preko stotinu priča u 27 albuma regularne serije.

Montanari je i autor naslovnice dvomjesečnika Dylan Dog Oldboy koji je Bonelli objavio 2021. godine.

A među obožavateljima "detektiva koji istražuje paranormalne događaje" Montanari je bio naročito cijenjen zbog svojih zanosnih noir atmosfera.

"Nedostajat će nam Giuseppe Montanari, bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi protumačio najnovije nepromišljene evolucije zapleta Dylana Doga, koji je sada, zahvaljujući genijalnosti Roberta Recchionija, došao čak do nevjerojatne suradnje i s Batmanom!" piše kritičar Artibunea Thomas Villa. "Njegovi crteži, koji su imali savršenu kromatsku ravnotežu između crne i bijele, prikazivali su Dylana Doga s crtama koje su bile inspirirane originalom koji je zamislio veliki Claudio Villa, s izdubljenijim licem i istaknutim usnama, možda manje ‘anglosaksonski‘, ali jednako fascinantno. Zapravo, partnerstvo između Montanarija, Grassanija i Dylana Doga trajalo je gotovo četrdeset godina i podarilo nam je epske trenutke. Rijetki znaju da je simpatični pomoćnik Dylana Doga Groucho trebao izgledati slično kao slavni Igor iz Frankensteina Jr. Mela Brooksa, ali su Montanari i Grassani poslije morali modificirati table za novu karakterizaciju lika."

Monatanari je živio u Milanu, a posebno je bio aktivan na društvenim mrežama. Prije šest dana na svojem je profilu na Facebooku podijelio jednu staru fotografiju koja prikazuje Milano prije devedeset godina. To je, ujedno, njegova posljednja objava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:27