‘ŽIVOT U GRADU‘

Povijesne fotografije Knina: Kako su izgledale Stara pijaca, zidić, Riva, a kako nogometno igralište

Stara pijaca u Kninu. Knin jedno vrijeme; objavljeno u monografiji „2025 godina Grada Knina” Ivice Šimića

 

 Goran Zelić, FB
Katica Madžar će čitati dijelove iz svog dnevnika koji je, vezana za život u kolicima, pisala tijekom predratnog, ratnog i poslijeratnog Knina. Sve je dio projekta ‘Život u gradu‘ K. Leko i V. Madžar

U utorak, 5. prosinca 2023. u 16 sati u Prostoru stare knjižnice u Kninu Katica Madžar, ugledna Knjinjanka treće dobi, čitati će dnevnik kojeg je pisala tijekom posljednjih 40 godina. Početak je to participativne izložbe Život u gradu i ujedno poziv Kninjanima i Kninjankama da sudjeluju i podijele svoja sjećanja, priče i predmete u izložbi koja će svečano biti otvorena 15. prosinca u Galeriji Kninskog muzeja. Cilj je izložbe zabilježiti povijest kninske svakodnevnice i pri tome razvijati demokratizaciju kulture sjećanja. Izložbu, zajedno s građanima/kama, u suradnji s partnerskim institucijama i prijateljskim udrugama pripremaju dvije u Berlinu školovane umjetnice Kristina Leko i Vedrana Madžar, koje pozivaju građane/ke na suradnju.

Izložba se nastavlja na projekt Zidne novine kojeg od 2020. godine u Kninu provode Udruga Porta u suradnji s Narodnom knjižnicom Knin i Srednjom školom Lovro Monti, uz inicijativu i savjetovanje Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon. Ovaj je projekt nagrađen 2022. godine srednjeeuropskom austrijskom nagradom za društvene inovacije SozialMarie. Sjećanja starijih generacija koje su srednjoškolci/ke uređivali i kao zidne novine izlagali u javnim prostorima Knina te u Narodnoj knjižnici, u projektu Život u gradu dobivaju novu formu u Galeriji Kninskog muzeja. Pričama o Staroj pijaci, zidiću, Rivi, Strani, željeznici i nogometu dodaju se nove teme, priče, proširene susretima uživo, značajnim predmetima, medijskim zapisima, koji će svi zajedno biti uobličeni u jedinstveni izložbeni ambijent.

image

Katica Madžar na kninskoj Rivi, ljeto 1965.

privatni arhiv Katice Madžar

Prvo događanje i svečano otvorenje projekta Život u gradu je Otvoreni susret s Katicom Madžar, čitanje dnevnika i razgovor, u utorak 05.12.2023. u 16 sati u Prostoru stare knjižnice u Krešimirovoj 30 u Kninu.

image

Katica Madžar na kninskoj Rivi, ljeto 1965.

privatni arhiv Katice Madžar

Katica Madžar će čitati dijelove iz svog dnevnika koji je, vezana za život u kolicima, pisala tijekom predratnog, ratnog i poslijeratnog Knina. U dnevniku ponajprije progovara o izazovima s kojima se suočava kao osoba potpuno ovisna o njezi drugih. Krajem 1980-ih sve intenzivnije razmišlja o socio-političkoj situaciji te njen dnevnik postaje svojevrsna kronika raspada Jugoslavije, doživljena na jedini njoj dostupan način – preko novina, TV-a i radija. Kako se život u Kninu devedesetih bitno mijenjao, tako se mijenjao i Katičin dnevnik, te ona iz kreveta prati i bilježi, između ostaloga, i vojno-redarstvenu akciju Oluja. Dnevnik će Katica čitati ne samo kao kroniku društveno-političkih zbivanja iz perspektive jedne kvadriplegičarke, već i kao povijest obitelji dva puta razdvojene ratom, kao društvenu kritiku, kao poeziju, ispovijed, kao komediju, kao priču o ljubavi, umjetnosti, izdržljivosti i posvećenosti, o majci, o brizi, o ženi, o Kninu.

Nakon čitanja dnevnika Katice Madžar, građani/ke će od 6. do 14. prosinca, svakog radnog dana u prijepodnevnim satima u Galeriji Kninskog muzeja (10-13 sati), te u Narodnoj knjižnici Knin u poslijepodnevnim satima (15-18 sati) moći donositi materijale iz privatnih obiteljskih arhiva te ih u okviru radionica zajedno s umjetnicama oblikovati u izložbu, multimedijski ambijent koji će uključiti rukom pisana sjećanja, fotografije, dokumente, crteže, osobne predmete, medijske zapise… Izložba će se otvoriti 15. prosinca 2023. u 14 sati u galeriji Kninskog muzeja, gdje će se moći razgledati do 15. siječnja 2024., svakog radnog dana od 8 do 15 sati. Kroz postav izložbe posjetitelje će voditi sami građani/ke te učenici/ce srednje škole Lovro Monti po naknadno najavljenom rasporedu.

Želja je ovim projektom iz različitih individualnih perspektiva (osobe različitih generacija, socijalnih, kulturnih, političkih i etničkih pozadina) progovoriti o životu u gradu, danas i nekad, ali i baciti pogled u budućnost.

Projekt je dio višegodišnjeg programa Demokratizacija kulture sjećanja kojeg umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon iz Zagreba provodi od 2018. godine, i u okviru kojeg je 2019. u Kninu s lokalnim partnerima Udrugom Porta, Narodnom knjižnicom - Knin i Srednjom školom Lovro Monti pokrenut projekt Zidne novine koji traje do danas. Plan je u 2024. u daljnjoj suradnji s Kninskim muzejem i muzejskom osobljem, a temeljem prikupljenih artefakata i priča, napraviti seriju privremenih intervencija u postav Kninskog muzeja - na taj način proširiti će se etnografska zbirka muzeja te će se građani/ke Knina i lokalne udruge u kulturi aktivno uključiti u rad ove institucije.

image

Stara pijaca u Kninu. Knin jedno vrijeme; objavljeno u monografiji „2025 godina Grada Knina” Ivice Šimića

Goran Zelić, FB

O umjetnicima

Kristina Leko (Berlin, Zagreb), programska voditeljica i ko-autorica izložbe - ak. slikarica-grafičarka (diplomirala 1990. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), multimedijalna umjetnica i filmska autorica, specijalizirala se u području participacijske umjetnosti (community art) i umjetnosti u javnom prostoru. Od 1999. je pokrenula, realizirala i u partnerstvu producirala nekoliko opsežnih, katkad višegodišnjih vlastitih projekata umjetnosti u zajednici, u suradnji s različito profiliranim kulturnim i socijalnim ustanovama, u cilju socijalne interakcije i emancipacije, u više zemalja (Hrvatska, BiH, Austrija, Mađarska, Njemačka, Češka, Nizozemska, Poljska, SAD, Italija). Leko je dobitnica niza nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad, a djela joj se nalaze u muzejskim zbirkama u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj. Od 2013. predaje na poslijediplomskom studiju na Institutu za umjetnost u kontekstu Umjetničkog sveučilišta u Berlinu (Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin), a u Zagrebu i Hrvatskoj prisutna je kroz izložbe i projekte koje realizira u sklopu umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon. http://kristinaleko.net/

Vedrana Madžar (Berlin, Amsterdam), ko-autorica izložbe - redateljica, kustosica i povjesničarka filma, rođena 1982. u Kninu, studirala dramu na Sveučilištu umjetnosti u Beogradu i Umjetnost u kontekstu na Umjetničkom sveučilištu umjetnosti (UdK) u Berlinu. Djeluje kao performerica, kustosica i voditeljica participativnih umjetničkih projekata u kojima primjenjuje kazališno-pedagoške metode, do danas je realizirala više takvih radionica s različitim socijalnim grupama u Berlinu. Od 2001-2015 bila je docentica u obrazovnom centru sindikata DGB Flecken Zechlin, gdje je uz primjenu glumačke, hip hop, kazališne i medijske pedagogije obrađivala teme: antirasizam, antiseksizam, komunikacija, etc. Od 2016-2018 radila je kao kazališna pedagoginja u Gangway. e.V. Berlin – rad je uključivao ulični socijalni rad, rad sa ljudima koji žive i/ili rade na ulici, izbjeglicama u privremenim smještajima i omladinom u popravnim domovima. Bila je urednica simpozija i kustosica filmskog programa Bright Black Frames, Filmfestival goEast!, Wiesbaden (2013), kustosica filmskog programa YU GO Banditen!, Kino Arsenal, Berlin (2010). Objavljuje znanstvene članke i priče, izbor: Terapija za superheroje. u: Književne vertikale, 2020, S. 16-38; Karpo Godina Retrospective. u: Studies in Eastern European Cinema, Taylor & Francis Online, Volume 5, Issue 2, 2014, S. 188-192; New Yugoslav Film between subversion and critique. u: Festivalkatalog 2013, Wiesbaden: go East!, 2013. i dr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:13