VODIČ

Posljednja prilika da vidite fotosvjedočanstvo korone: Imao sam potrebu zabilježiti kako izgledam

Darije Petković
 Ranko Suvar/CROPIX
Svi radovi na izložbi snimljeni su tijekom mjesec dana koliko se njihov autor, fotograf Darije Petković, u bolnici liječio od covida-19

U Galeriji f8 Akademije dramske umjetnosti još je u srijedu otvorena izložba fotografija "Otpusno pismo" fotografa Darija Petkovića. Sve fotografije na izložbi snimljene su tijekom mjesec dana koliko se njihov autor liječio od covida-19 u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Uz svoje snimke na kojima je bilježio razne trenutke, uglavnom ležeći nepokretan u krevetu, Petković je izložio i rendgenske snimke koje svjedoče o težini bolesti i upale - fotografije koje je preuzeo iz bolnice kad je izašao, a napravio ih je radiolog.

U kontekstu njegova fotodnevnika one su, kako objašnjava autor, važan dio i u znanstvenom smislu - najviše govore kako mu je bilo. Ostale izložene fotografije, snimljene mobitelom, njegovi su doživljaji i situacije koji su ga okruživali i koje je mogao zabilježiti iz kreveta u trenucima dok se nije mogao kretati. Na njima se autor koncentrira uglavnom na jedan detalj koji mu u određenom trenutku zaokuplja pažnju. One su i svjedočanstvo procesa liječenja - jedna fotografija, na primjer, prikazuje kap krvi na plahti.

Cijelu je jednu sekvencu Petković posvetio fotografijama intenzivne jedinice, u različitim atmosferama, dok je na kraju same izložbe maska koju je imao tijekom liječenja u bolnici. Izložena je ispred autorova posljednjeg portreta, no fizički je okrenuta prema gledatelju "kao upozorenje da se to može svakome dogoditi". Fotografijom s maskom počinje i završava izložba. Izložena su i dva autorova autoportreta snimljena u nekima od najtežih trenutaka.

"Pitali su me ljudi kako sam mogao fotografirati u tako lošem stanju. Ja sam fotograf i to je moj način kako komuniciram sa svijetom, ali i način kako mogu vidjeti sam sebe. Imao sam potrebu vidjeti u kakvom sam stanju, zabilježiti kako izgledam", kaže Petković. (OTPUSNO PISMO Zagreb, ADU Galerija f8, Trg R. Hrvatske 8, izložba fotografija Darija Petkovića traje još u srijedu od 12 do 19 sati, ulaz slobodan)


Kazalište: Franjo Dijak otkriva naličje Božića, samoću i osjećaj nepripadanja

Nova predstava Teatra Exit "Tiha noć" govori o skrivenoj strani Božića, o onoj strani o kojoj se javno rijetko govori - o lažnim odnosima, prisilnim druženjima, lažnom osjećaju popularnosti, ali i pretjeranim osjećajima bezvrijednosti koje doživljavaju oni koji nemaju obitelji ili su jednostavno povučeni. Dok se za Božić vežu toplina, ljubav, druženje, slavlje i veselje, predstava progovara o samoći, nepripadanju i otužnom veselju koje osjećaju brojni ljudi. Bruno, kojeg igra Franjo Dijak, jedan je od onih koji Božić nema s kime proslaviti, jedan od onih koje je život nasukao na pustoj obali i koji se sa svojom situacijom hvata u koštac na svoj način. Predstavu u režiji Matka Raguža možete pogledati u srijedu u 19 sati u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1), a sljedeće izvedbe na rasporedu su 28., 29. i 30. prosinca, u isto vrijeme. Ulaznica stoji 70 kuna. (TIHA NOĆ Zagreb, Studio EXIT, Gundulićeva 37/1, 19 h; ulaznica 70 kn)

image
predstava 'Tiha noć'
EXIT

Gejmerski turnir: Pomorski blagdanski spektakl na YouTubeu i GameBar TV-u

U srijedu u 17 sati na GameBar TV i YouTube kanalu održat će se humanitarni online turnir u igri "World of Warships" pod nazivom "Dvoboj Djedova Mrazova". Kapetansku kapu stavit će poduzetnik Saša Cvetojević i kolumnist portala Index.hr, Goran Vojković. Sudionici će svoju kotizaciju za turnir donirati udruzi Šapa u srcu iz Ogulina, a gledatelje očekuje mnoštvo poklon-paketa. (World of Warships GameBar TV i YouTube kanal 17 h; kotizacija ide udruzi Šapa u srcu)

image
online turnir u igri 'World of Warships'

Balet: Atraktivna bajka Maura de Candije u srijedu i četvrtak u Rijeci

Prema originalnom Hoffmannovu književnom djelu "Orašar i kralj miševa" i glazbi Čajkovskoga, koreograf Mauro de Candia stvara novi svijet između stvarnosti i sna. U elegantnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, uz dozu humora, pruža novi pogled na ovu bajku, a igra u srijedu u 19.30 i četvrtak u 12 sati u HNK Ivana pl. Zajca. (Orašar Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1, 19.30 h; ulaznica 30-100 kn)

image
balet 'Orašar'
HNK Ivana pl. Zajca

Online otvorenje: Godišnja revijalna izložba članova HDLU Istre na Facebooku

Otvorenje Godišnje revijalne izložbe članova HDLU Istre održat će se u srijedu 23. prosinca s početkom u 9 sati. Zbog trenutačne situacije otvorenje je zatvoreno za javnost, a moći će se pratiti putem livestreama na službenoj stranici udruge na platformi Facebook. Izložba će se moći razgledati do 31. siječnja 2021. radnim danima od 9 do 15 sati. (GODIŠNJA REVIJALNA IZLOŽBA Pula, Galerija HDLU Istre, Zagrebačka 4, 9 h; traje do 31. siječnja 2021.)

image
izložba članova HDLU Istre
HDLU Istre
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:07