NOGOMETNA LEGENDA

Pogledajte skulpturu koju je Denis Kraškovič izradio za grobnicu Cice Kranjčara

 Denis Kraškovič
‘Nije mi ni simetrija ni dijagonala ključna, već zrelost i poniznost, veličina se zna i bez spomenika‘ rekao je arhitekt Bruno Jurčić

Prošlo je godinu dana, možda koji dan više, od smrti našeg legendarnog trenera i nogometaša Zlatka Cice Kranjčara. Grobnica mu se nalazi u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj. Skulpturu otkrivenu točno na godišnjicu Kranjčarove smrti napravio je kipar Denis Krašković, autor javnih skulptura kao što su "Kit" na Jarunu te "Morž" i "Janje" ispred Arena centra.

"Rado sam se i s velikim respektom odazvao pozivu obitelji Kranjčar da izvedem skulpturu za Cicinu grobnicu", kaže nam umjetnik.

Već u startu se iskristalizirala ideja da bi to morala biti replika popularne maskote Cico Nogometnog kluba Dinamo Zagreb, iz osamdesetih godina, po čemu legendarnog Cicu Kranjčara pamte generacije. Ideju je, zapravo, predložila obitelj, a naš ju je sugovornik, kako ističe, "i kao likovni umjetnik i kao kipar s iskustvom rada na spomen-obilježjima, u potpunosti i s oduševljenjem podržao i prihvatio".

image

Cico Kranjčar

Savo Prelević/Cropix
image

Cico Kranjčar

Arhiv Jutarnjeg lista

"Pretpostavljam da je izbor obitelji pao na mene jer se moja estetika uvelike podudara s dotičnim konceptom i karakterom motiva koji je trebalo izvesti. U razgovoru i kreativnoj diskusiji s Elvirom Kranjčar, našom cijenjenom galeristicom, te s Nikom Kranjčarom, također velikanom našeg nogometa, nije bio problem definirati detalje, materijal i način na koji će se skulptura izvesti", objašnjava Denis Krašković.

image
Denis Kraškovič

Premda je figura visoka samo 34 centimetra, bio je to veliki projekt koji je zahtijevao vrlo predan i pedantan pristup.

"Nakon što sam napravio model u glini i naknadno u gipsu, proces lijevanja skulpture u broncu i njezino poliranje preuzela je Ljevaonica umjetnina ALU-a. Tamnosivu kamenu grobnicu projektirao je naš priznati arhitekt Bruno Juričić, a gravuru Dinamova grba odradila je Zlatarnica Glasnović. Djelo simbolički prikazuje skromnost, ali ujedno i veličinu Zlatka Kranjčara i njegova je uloga da komunicira s mnogobrojnim štovateljima lika i djela našeg dragog Cice", nastavlja Kranjčar.

Skulptura je formatom malena, ali je monumentalna.

"Držim da je ovaj rad uspješan jer na poseban način izlazi iz okvira konfekcijskih grobnica kakve obično viđamo na našim grobljima. Cico je zaslužio vedro, originalno, komunikativno, kreativno i zanimljivo rješenje za svoju grobnicu jer je, uostalom, bio i takav čovjek", objašnjava naš sugovornik.

Skulpturu je, dakle, oblikovao kipar Denis Krašković, a grobnicu arhitekt Bruno Juričić. Naša poznata galeristica Elvira Kranjčar napisala je i objavila na društvenim mrežama:

"Naše poznanstvo s Brunom kratkog je vijeka. Upoznali smo se 2019. sa željom da se pokrene mogući projekt. Nije se ostvarila Istra, ali bio je prisutan kad mi je bilo najteže. Njegova ideja i definicija Tihog doma je 'ono nešto' tako važno što nas povezuje za sva vremena. Denisu Kraškoviću povjerili smo izradu skulpture. Iako je zadanost bila definirana, vjerovala sam i bila uvjerena ne samo u Denisovu profesionalnost već i u emotivnu pristranost. I Denis ostaje s nama za sva vremena." Prenijela je i citat iz dopisivanja s Jurčićem: "Nije mi ni simetrija ni dijagonala ključna, samo zrelost i poniznost, veličina se zna i bez spomenika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 23:52