KAO U TURSKOJ

Pogledajte kako je živjeti na preizgrađenoj Trešnjevci, u Blatu i na Podsljemenu

 Tomislav Kristo/Cropix
Posljedice lošeg prostornog planiranja i loših zakona otežavaju život mnogih Zagrepčana koji se svakodnevno bore s posljedicama

Gorući problemi s kojima se bore stanovnici sve više kvartova u Zagrebu, koji su vezan za loše prostorno planiranje i razvoj grada zadnjih desetljeća, zapeli su za oko i studentima novinarstva Fakulteta političkih znanosti.

Za njihovu Televiziju Student obišli su kvartove Blato, Trešnjevku, Podsljeme i detektirali s čime se sve stanovnici ovog dijela grada svakodnevno suočavaju. Problemi preuskih ulica za promet, nedostatak nogostupa za pješake, povećan promet kroz preostale ruralne dijelove, gradnja na 100 posto parcela na mjestu nekadašnjih kuća sa zelenilom, nedostatak parkova, škola, samo su neki od problema koje su zatekli. Takvo planiranje gradskih naselja, odnosno ne planiranje karakteristično je za dijelove Istanbula u Turskoj, koji su nastali kao divlja naselja bez prostornih planova.

POGLEDAJTE VIDEO ‘PREIZGRAĐENOST ZAGREBA‘:

Sugovornici u ovoj temi, osim samih stanovnika, bili su urbanist i arhitekt Luka Krstulović, dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet, vijećnica mjesnog odbora Blato Jadranka Zdeličan, Krešimir Komplesak, predsjednik četvri Podsljeme, te novinarka Jutarnjeg lista Korana Sutlić. Mladi novinari koji stoje iza ovog zanimljivog priloga su Domagoj Koprivnjak i Andrea Obradović, a snimila ga je Lorena Dević.

image

Trešnjevka

Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:48