IZLOŽBE BUDUĆNOSTI

Pogled u genijalni um Leonarda da Vincija upotrebom umjetne inteligencije

Leonardo da Vinci

 Leonardo da Vinci/Bridgeman Images/Profimedia
Googleova internetska izložba također uključuje impresivne 3-D modele i animacije nekih od Leonardovih crteža i izuma

Definitivno smo zakoračili u novo doba kada je riječ o prezentaciji umjetničkih djela. Čak kad se činilo da će virtualne izložbe, naročito popularne za vrijeme pandemije, odrediti budućnost u svijetu umjetnosti, nova tehnološka dostignuća pokazuju iz dana u dan da nisu iscrpljene sve mogućnosti.

"Unutar genijalnog uma" naziv je ambicioznog i vrlo složenog projekta koji je lansirao ovih dana Google, a predstavlja stvaralaštvo genijalnog Leonarda da Vincija na posve nov i dosad neviđen način. Ta Leonardova svojevrsna virtualna retrospektiva u sklopu platforme "Google Arts and Culture" napravljena je upotrebom umjetne ineligencije (AI) i rezultat je suradnje s 28 institucija diljem svijeta i pod vodstvom najvećeg svjetskog stručnjaka za Leonarda - povjesničara umjetnosti Martina Kempa. Sadrži čak 3000 crteža, uključujući 1300 stranica slavnih kodeksa renesansnog majstora, među kojima i Codex Atlanticus u 12 tomova.

Više od 500 godina nakon Leonardove smrti, ovi krhki rukopisi koji su rijetko dostupni široj javnosti pružaju pogled u genijalni um umjetnika, izumitelja i inženjera. "Napisan odostraga prema naprijed na teško razumljivom starotalijanskom jeziku i pokrivajući teme od znanosti, preko anatomije do letenja, sadržaj Leonardovih kodeksa može se činiti nevjerojatno golemim, raznolikim i nedostupnim", rekao je Kemp u priopćenju. "‘Inside a Genius Mind‘ transformira raznolike sadržaje kodeksa u interaktivno vizualno putovanje, privlačeći publiku moćnim alatom za učenje o složenosti i vezama koje se protežu kroz Leonardov genij."

Tim iz Googlea koristio se umjetnom inteligencijom kako bi razvrstao Leonardove spise i crteže po tematskim cjelinama, sve u namjeri da se dočara puna širina njegovog raznolikog umjetničkog i znanstvenog rada, te naizgled bezgraničnu, interdisciplinarnu praksu. "Unutar genijalnog uma" ima za cilj ispričati Leonardovu nevjerojatnu priču na način koji je privlačan i široj javnosti i stručnjacima povijesti umjetnosti, iz udobnosti vlastitog doma, poručuju iz Googlea.

image
incamerastock/Alamy/Alamy/Profimedia

"Uvijek smo pokušavali koristiti tehnologiju za izgradnju online projekata koje je vrlo teško izvesti u fizičkom, stvarnom svijetu", rekao je Amit Sood, direktor i utemeljitelj Google Arts and Culture platforme za Artnet News. "Koristimo strojno učenje kako bismo otkrili vizualne ideje i sličnosti za koje će ljudskom oku trebati puno više vremena da ih vidi - ili ih uopće ne vidi."

Kako je nadalje objasnio ljudi poznaju Leonardovu umjetnost, ali ne moraju nužno poznavati njegove kodekse, jer su rašireni po različitim institucijama. "Njihovo spajanje na jednu platformu bilo je nešto što nam je bilo važno. To je fascinantan mini doktorat iz Leonarda", istaknuo je Sood. Dodao je kako je osobno uživao kada je saznao da je veliki umjetnik bio ljevoruki vegetarijanac: "U jednom od kodeksa postoji citat o vegetarijanstvu i umjerenom pijenju vina - vrlo praktičan savjet za zdravlje i dobrobit Leonarda da Vincija!"

Ovaj Googleov golemi pothvat uključivao je blisku suradnju s muzejima u Poljskoj, Italiji i Francuskoj, među ostalima. U nekim institucijama Google je skenirao sve crteže. Također je digitalizirao Leonardovu sobu sa zidnim slikama u Sala delle Asse, u Castello Sforzesco u Milanu, koja je bila zatvorena zbog renoviranja od 2012.

Googleova internetska izložba također uključuje impresivne 3-D modele i animacije nekih od Leonardovih crteža i izuma, poput njegovih letećih strojeva. Google radi s ovim vizualizacijama zadnjih sedam godina, a nudi ih i muzejima za uključivanje u tradicionalne izložbe, gdje mogu nadopuniti nezamjenjivo iskustvo osobnog gledanja Leonardovih crteža.

Pogledajte Leonardovu izložbu ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:07