BIJENALE

Ploveći paviljon uz Giardine za nastup u Veneciji

 Goran Mehkek/CROPIX
Za realizaciju zanimljive ideje izbornik je pozvao prominentne arhitekte

ZAGREB - Hrvatska godinama muku muči s nepostojanjem nacionalnog paviljona za izlaganje na bijenalu, a bilo nas je posvuda po Veneciji. Uskoro bi taj problem mogao biti riješen. Ovogodišnji izbornik za bijenale arhitekture Leo Modrčin osmislio je projekt plovećeg paviljona koji bi, za trajanja bijenala, bio privezan uz Giardine. S obzirom na sve više zemalja i sve manje paviljona na raspolaganju, ne bi čudilo da i druge zemlje krenu našim stopama:

- Teza o relevantnosti malih i velikih kultura ovakvim se pristupom problemu zapravo i zaoštrava, i pretvara u kreativni izazov jer je evidentno da bi svaka ambicija “novih zemalja” da sagrade zgradu u mletačkim vrtovima bila dočekana kao nemoguća misija - navodi Modrčin.

Simbioza s umjetnosti

Paviljon bi se izgradio u Brodogradilišta u Kraljevici, odakle je i sam arhitekt, koji je donedavno živio u New Yorku.

- Riječ je o lađi za kulturu, koja bi bila simbioza arhitekture i umjetnosti - obrazlaže Modrčin svoju jako zanimljivu ideju.

Odabir arhitekata koji će raditi na njezinoj realizaciji, izbornik najavljuje ovako:

- Riječ je o arhitektima koji će, iako puno grade, kritički i teorijski promišljaju arhitekturu. To su: 3LHD, Igor Franić, Petar Mišković, njiric+arhitekti, Helena Paver Njirić, Goran Rako, Veljko Oluić i Tonči Žarnić, Randić-Turato i Studio UP.

Trend paviljona

Ove će godine biti izloženi idejni projekti, a od iduće bi se krenulo u realizaciju, nakon što šira javnost, zajedno s arhitektima, donese konačnu odluku o izgledu paviljona.

Arhitektonski paviljoni inače su trend u svijetu, a najpoznatiji je Serpentine uz istoimenu galeriju u Londonu. Koautorica posljednjeg upravo je Kazuyo Sejima, slavna japanska arhitektica, koja je i na čelu ovogodišjeg 12. po redu bijenala “Arhitektura kao mjesto susreta”. Naglasak arhitektice Sejimo nije na zgradama nego na specijalnim mjestima za susrete, a počinje 26. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 07:24