PRVI NA SVIJETU

Pljušte reakcije na spomenik Mercedesu u Imotskom: Oglasio se i naš poznati dizajner

 Tom Dubravec/Cropix
Ljubičića je djelo podsjetilo na rad glasovitog konceptualnog umjetnika

Nakon što je u subotu svečano u Imotskom inauguriran prvi spomenik Mercedesu na svijetu, kao posveta "statusnom simbolu imotskih iseljenika", pojavile su se, očekivano, i brojne reakcije na društvenim mrežama. Oglasio se i naš poznati dizajner Boris Ljubičić koji je na svom Facebooku postavio pitanje: "Što nedostaje ovom radu Brace Dimitrijevića?"

"Da, našalio sam se da je to rad Brace Dimitrijevića. Ima taj neki karakter, ali u negativnom smislu", kaže Ljubičić o svojoj neobičnoj usporedbi sa znamenitim konceptualnim umjetnikom.

Objavu je popratio fotografijama imotskog kamenog Mercedesa 115 i svojim plakatom za Međunarodni dan muzeja iz 2004. godine u kojem je sučelio Mercedesov znak i Sinjsku alku.

Htio je ukazati, kaže, da tom Mercedesu ostvarenom "od ljutog imotskog kamena" u prirodnoj veličini fali njegov vizualni identitet, nedostaje mu njegov prepoznatljivi znak, što su uočili i njegovi pratitelji. "Vjerojatno nemaju dozvolu od Mercedesa", zaključio je jedan u svom komentaru.

"Nedorečen u sadržaju, maštovit u izričaju", "Vjerujem da je klijent bio dosta konzervativan", "Ima sve! Čak i gay zastavu. Izgleda kao da je radioaktivna prašina pala na njega", neki su od komentara na spomenik čiji je autor Mislav Rebić, a klesali su ga studenti kiparstva iz Hrvatske i inozemstva pod vodstvom mladog kipara Roka Rebića.

"Radi se o tome da je moj plakat kombinirao problem našeg provincijskog shvaćanja stvari. Naime, Sinjani ne moraju raditi spomenik Mercedesu jer oni ga imaju u Alki. Isti su, Alka je doduše starija", objasnio je Ljubičić svoj rad.

image
Tom Dubravec/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 10:15