GRAD SIMBOL

Plenković u NSK otvorio izložbu ‘Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti‘

Otvaranje izložbe žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti

 Davor Pongracic/Cropix
Istaknuo je da nas ona na specifičan i dojmljiv način vraća u vrijeme Domovinskog rata i kod svih izaziva veliku zahvalnost.

Izložbu "Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti" otvorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i istaknuo da nas ona na specifičan i dojmljiv način vraća u vrijeme Domovinskog rata i kod svih izaziva veliku zahvalnost.

Premijer Plenković istaknuo je kako je uvijek poseban osjećaj govoriti o Vukovaru, gradu simbolu hrvatskog stradanja i otpora agresiji. Uvijek to kod svih nas izaziva emocije, izmiješane osjećaje tuge, duboke zahvalnosti i pijeteta te ponosa prema žrtvama Vukovara i svim žrtvama Domovinskog rata, rekao je premijer.

Naglasio je kako je Vlada sa zadovoljstvom pokrovitelj izložbe jer i time čuvamo sjećanje na grad heroj i na sve poginule za slobodu Hrvatske.

image

Andrej Plenković

Davor Pongracic/Cropix
image

Tomo Medved, Andrej Plenković

Davor Pongracic/Cropix

Podsjetio je kako je Hrvatska tada bila napadnuta, obranila se i ostvarila svoju slobodu, demokraciju te u kontekstu sutrašnjega Dana sjećanja dodao da nas ova izložba na specifičan i prodoran te dojmljiv način sve vraća u to vrijeme i izaziva kod svih nas veliku zahvalnost.

Poručio je kako su Vukovar i njegova uspomena zalog i budućnosti Hrvatske. "Stoga ćemo i ovdje danas, ali i svi zajedno na Danu sjećanja sigurno biti pod dojmom da je Vukovar temelj hrvatske države, da se naših branitelja, a i njihovih ratnih stradanja moramo uvijek s poštovanjem prisjećati", rekao je dodavši kako se moramo prisjećati i civilnih žrtava te nastaviti s procesuiranjem svih ratnih zločina.

Poručio je i da se mora nastaviti potpora gradu Vukovaru. Puno toga je ostvareno, rekao je te naveo primjer kako je Vukovar u međuvremenu proglašen mjestom posebnog pijeteta, vukovarska bolnica je postala Nacionalna memorijalna bolnica, Hrvatska vojska vraćena u Vukovar te obnovljen i Vodotoranj.

"Uz brojne naše građane iz domovine i van Hrvatske i Vlada je dala doprinos obnovi vukovarskog Vodotornja", dodao je Plenković.

image
Davor Pongracic/Cropix

Podsjetio je i na to da je Vlada financirala brojne projekte u svim sektorima. "Nema resora, nema projekta, bilo da je financiran nacionalnim ili europskim sredstvima, a da sa svim svojim entuzijazmom i angažmanom nismo učinili napore za kvalitetniji život Vukovarki i Vukovaraca", rekao je Plenković te dodao kako će to činiti i dalje zato što smatra da je to grad kojeg svi osjećamo kao da smo iz njega i kao da u njemu živimo.

Na izložbi "Žrtva Vukovara 1991. u suvremenom umjentosti" predstavlja četiri rada odabrana na međunarodnom natječaju, koji je raspisalo Ministarstvo hrvatskih branitelja uz provedbu Hrvatskoga društva likovnih umjetnika.

Cilj međunarodnoga natječaja vizualnih umjetnosti "Žrtva Vukovara 1991." bio je da polazeći od kulture sjećanja i simbolike ratnoga stradanja Vukovara otvori dijalog sa suvremenom umjetničkom praksom i generira umjetnička djela koja će ostati upisana u kolektivno sjećanje.

Na prvom natječaju sudjelovala su 43 umjetnika od čega 30 iz Hrvatske te 13 iz inozemstva.

Ocjenjivački sud izabrao je interaktivnu zvučnu i svjetlosnu instalaciju "A-letheia" Ide Blažičko i Alexa Brajkovića, fotografski poliptih "Vukovar in situ" Vjerana Hrpka, kiparsku instalaciju "Slušatelj" Vladimira Novaka i apstraktnu monokromatsku slikarsku kompoziciju Stjepana Šandrka "Fragmenti".

Izložba je otvorena do 30. studenog.

image
Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:34