Izložba

Plakati Milana Trenca, Helene Klakočar i Tisje Kljaković Braić na temu izbjeglica

Hrvoje Pukšec, Vladimir Cviljušac, Nataša Popović i Milan Trenc
Izložba "U fokusu" jedna je od tri koje se održavaju u sklopu 15. Festivala tolerancije

Pored projekcija filmova i glazbenih nastupa na ovogodišnjem 15. Festivalu tolerancije održavaju se i tri izložbe. Izložbom „U fokusu“ Festival tolerancije nastavlja praksu samostalne produkcije izložbi koje tematiziraju pitanje izbjeglica u hrvatskom društvu. Suprotstavljajući se sveprisutnoj stereotipnoj naraciji o izbjeglicama, ove godine interes se usmjerava na spajanje znanosti i umjetnosti koristeći ilustracije s jedne strane te inovativni znanstveni rad računalno generiranih 2D holograma s druge. Postav izložbe čine plakati čiji su autori Helena Klakočar, akademska slikarica i crtačica stripova, Milan Trenc, ilustrator, crtač stripova i filmski redatelj te Tisja Kljaković Braić, akademska slikarica, a koji su ostvareni posebnom tehnologijom. Riječ je o tiskanim računalno generiranimholografskim plakatima - inovaciji koja je proizašla iz doktorske disertacije mladog hrvatskog znanstvenika dr. sc. Vladimir Cviljušca s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

''U šetnji Amsterdamom, 2015. godine viđala sam male letke 'Fuck rich tourists - poor refugees, welcome!''. Za moj poster sam uzela ''nježniju'' varijantu te parole. Bila je očaravajuća ta bezobrazno radikalna poruka, podsjetila me na Parišku revolucionarnu parolu iz 1968 'Budimo realni, tražimo nemoguće'", kaže Helena Klakočar o svom radu.

Izložba „Zato što postojim“ Christophera Mavriča, organizirana uz potporu i u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, donosi pak portrete osoba s invaliditetom. Uz Mavričeve portrete ljudi starije životne dobi u ustanovama za socijalnu skrb u Štajerskoj, izložba donosi i njihove životne priče koje je ispisao pisac Stefan Schlögl.

image
Christopher Mavrič
Festival tolerancije

Treća izložba na festivalu video je instalacija „Mi.“ Jure Pavlovića. Osnovna premisa ove Pavlovićeve video instalacije potječe od toga da se problem izbjeglica u današnjem globaliziranom svijetu tiče svih nas – jer u konačnici svi “mi” se možemo naći u sličnom problemu. Projekt je nastao u suradnji i pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatske uz korištenje arhivskog materijala HRT-a i UNHCR-a. Izložbe se mogu pogledati do 10. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:28